Aydın Güzelhisar KYK Yurdu'nda tamiri ihmal edilen asansörün düşmesi sonucu Zeren Ertaş'ın katletmesini üniversite öğrencileri ve gençlik örgütleri Kadıköy'de protesto etti. Yurtlarda yaşanan sorunlara ve ihmallere dikkat çeken öğrenciler "Bu kaza değil cinayet" diyerek iktidarın öğrencilere yaşattığı sorunlara, intihatlara, ölümlere karşı mücadeleyi sürdüreceklerini vurguladı.

Gençlik örgütleri ve çok sayıda üniversite öğrencisi Aydın Işıklı Güzelhisar Kız KYK Yurdu'nda asansörün şikayetlere rağmen tamir edilmemesi nedeniyle düşmesi sonucu Zeren Ertaş'ın katledilmesini Kadıköy'de Beşiktaş İskele Meydanı'nda protesto etti.

Aydın'ın Efeler ilçesindeki kız KYK Yurdu’nda tamiri yapılmayan asansörün düşmesi sonucu Adnan Menderes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi 4'üncü sınıf öğrencisi Zeren Ertaş'ın katletmesinin ardından Türkiye’nin dört bir yanında üniversiteliler, yurtlarda yaşanan birçok soruna ve ihmallere dikkat çekti.

Geçinemeyen, barınma ve yurt sorunu yaşayan öğrencilerin, yurtta kalabildiklerinde ise kötü yemekler hijyen sorunları, gibi bir çok sorunla karşılaştığı bu yüzden intiharların, ihmaller sonucu cinayetlerin yaşandığına dikkat çekildi.

"Düzeniniz Batsın Yaşayacağız", "Katil KYK", Katillerden Hesabı Gençlik Soracak", Gençler Burada Sorumlular Nerede", "Kaza Değil Cinayet", Susma Sustukça Sıra Sana Gelecek", "Jin Jiyan Azadi", Verdiğiniz Yorgan Kefen Oldu", "Kati Devlet sloganları atıldı.

Polis, "Kadıköy meydanındaki gruba sesleniyorum, yaptığınız eylem kanunsuzdur" anonsu yaparak saldırma tehdidinde bulundu. Üniversite öğrencileri polisin tehditlerine rağmen alanda eyleme devam etti.

Yapılan açıklamada "Günlerdir yurtlarda eylemler sürüyor. Zeren için adalet istiyoruz. Son 10 günde 4 arkadaşımız devletin bize reva gördüğü koşullar sebebiyle katledildi. Tüm bunlar kaza değil intihar değil, cinayettir.

Bu düzende geleceğimiz yok' diyerek toplanan yüzlerce üniversite öğrencisiyiz. Hepinizi bu düzenle mücadeleye davet ediyoruz. Gençler yaşama umudunu yitiriyor. Geçinemiyoruz, barınamıyoruz ihmaller sonucu ölüyoruz" denildi.

Dün gece Aydın Işıklı Güzelhisar KYK yurdunda öğrencilerin talebine rağmen tamir edilmeyen asansörün düşmesi sonucu Zeren Ertaş'ın yaşamını yitirdiğini, on beş öğrencinin ise yaralandığı hatırlatılan açıklamada "Bu aldığımız ilk ölüm haberi değil. Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nden Resul Alan geçim sıkıntısından kaynaklanan sorunları sebebiyle ardında bir not bırakarak yaşamına son verdi. Yine Eskişehir’de Kız Kredi Yurtlar Kurumu'nda kalan bir başka sıra arkadaşımız şüpheli bir şekilde hayatını kaybetti. Geçtiğimiz günlerde Çanakkale Kerime Sultan Erkek KYK yurdunda Samet Taş yaşamına son verdi" denilerek üniversite öğrencilerinin sorunlarının ağırlığına dikkat çekildi.

"Bu düzende bir geleceğimiz yok. Gençler yaşama umudunu yitiriyor. Yoksulluk, açlık ve borç ile kuşatılmış bir geleceğe mahkum ediliyoruz. Geçinemiyoruz, barınamıyoruz; ihmallerle ölüyoruz" diyen öğrenciler, güvenli ve nitelikli barınma hakkı için insanca bir yaşam için mücadelenin tek seçenek olduğunu belirterek herkesi yaşamak için yan yana gelmeye, itirazlarını daha yüksek sesle söylemeye çağırdı.

Geçinemediği için yaşamına son veren arkadaşlarının olduğunu söyleyen öğrenciler "Çalınan hayatlarının hesabını sormak için de buradayız. Bu yaşananları hak etmiyoruz. Geçinmek istiyoruz ve insanca yaşamak istiyoruz. Arkadaşlarımızı ölüme sürükleyen sorumluların adaletle yüzleşmesini istiyoruz. Hakkını arayanların karşısına barikatları çekenlere karşı bir arada duracağız. Susmayacağız, bulunduğumuz her alanda yan yana geleceğiz. Biz hayatta kalmak istiyoruz" dedi.

Basın açıklamasında"Nitelikli ve güvenli barınma hakkımızı kazanana, insanca bir yaşamı kurana dek mücadele edeceğiz. Resul Alan'ın Zeren Ertaş'ın adalet mücadelesini vereceğimizin sözünü veriyoruz. Yaşacağız, yaşatacağız" denildi.

Üniversiteli gençler, katledilen Zeren için intihara sürüklenen arkadaşları ve yurtlarında uyuyamayan arkadaşları için maelefonlarının fenerlerini yakarak Kadıköy İskele Meydanı'nda oturma eylemine başladı. Bir süre sloganlarla eyleme devam eden üniversite öğrencileri katlimı her yerde dişe getirmek için Kadıköy'de yürüyüş yapmak istedi. Polisin izin vermemesi üzerine bir süeüre tartışma yürüten öğrenciler Kadıköy Caferağa Spor Salonu önüne kadar sloganlarla yürüyüş gerçekleştirdi. Burada da üniversite öğrencilerinin yaşadığı ağır sorunlar dile getiren getirildi.

Üniversite öğrencileri Zeren Ertaş'ın göz göre göre katledidiğini belirterek bu katliamı unutmayacaklarını ve her yerde haykıracaklarını, insanca şartlarda eğitim almak barınmak için mücadeleyi sürdüreceklerini söyledi.