Takvimler 2 Temmuz 1993 yılını gösteriyordu.

O günden beri kül yağıyor üstümüze. Madımak Oteli'nin külleri!

Tam 30 yıldır, göğe bakmak için pencereyi her açtığımızda is ve sis içinde bir gökyüzü görüyoruz ve duyduğumuz seslerin arasından onların da yankısı geliyor kulağımıza.

Onların adlarını fısıldıyor pencereden odaya dolan rüzgâr, göğü kucaklayan bulut, ağacını bırakıp süzülen yaprak, bisikletiyle sokağı arşınlayan bir çocuk... Koray Kaya, Menekşe Kaya, Belkıs Çakır, Nurcan Şahin, Özlem Şahin, Sehergül Ateş, Asuman Sivri, Yasemin Sivri, Gülender Akça, Gülsün Karababa, Handan Metin, İnci Türk, Huriye Özkan, Yeşim Özkan, Carina Thuijs, Edibe Sulari, Ahmet Özyurt, Asaf Koçak, Asım Bezirci, Behçet Aysan, Erdal Ayrancı, Hasret Gültekin, Mehmet Atay, Metin Altıok, Muammer Çiçek, Muhibe Akarsu, Muhlis Akarsu, Murat Gündüz, Nesimi Çimen, Sait Metin, Serkan Doğan, Serpil Canik, Uğur Kaynar.

Kapatın gözlerinizi. Sisler arasında bir otel, otelin içinde 33 can...

8 saat... Ateş... Sis, duman, kül!


1993 yılında dördüncüsü yapılacak olan Pir Sultan Abdal Şenliği’nde yaşanan pogromu ve yakılarak katledilen 33 can için; Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu tarafından oluşturulan Madımak Katliamı Hafıza Merkezi, katliamın 30. yıldönümünde, Dijital Kütüphane, Sanal Müze, Belgesel, Web Belgesel, Sözlü Tarih Görüşmeleri ve Röportajlardan oluşan “Sanal Müze”yi 29 Eylül günü açtı.

Sanal Müze, dijital ortamda, 3600 etkileşim kurulabilir bir şekilde 3D olarak tasarlanmıştı. Ve Madımak Oteli’nin atmosferinin tam yansıtılması, tasarlanan her odanın o kişinin karakter özellikleriyle ve içtenliğiyle buluşturması hesaplanmıştı.

33 canımızın odaları bu hatırlarla, anlatılarla harmanlandı, yeniden yorumlandı, tasarlandı ve Sanal Müze olarak inşa edildi. Sanal Müze odalarının metinleri ve tasarımları ailelerle paylaşıldı ve hatalar varsa düzeltildi; unutulan fotoğraflar, eksik kalan belgeler, bilgiler odalara eklendi. Görüntüler, sesler, metinler, müzikler birbirine kenetlenerek, harmanlanarak, bazen bir odadan diğerine bağlanarak kimi zaman ah edilen bir gözyaşı olup aktı, kimi zaman insanın içini ısıtan bir tebessümle iç çekişe dönüştü.” diye anlatıyor Hafıza Merkezi bu projeyi web sayfasında.

Madımak Katliamı Hafıza Merkezi’nin açılışının ertesi günü “Sanal Müze”, Şişli’de Ayışığı Ekin Sanat Merkezi’nde, projenin çizerlerinden Sena Şat’ın anlatımıyla topluca izlendi.

Projeyi nasıl hazırladıklarını, 33 canın eşyalarının birebir nasıl modellendiğini anlatan Sena Şat, katliama adım adım nasıl gidildiğini, katledilen her bir canın yaşamını, odasını, kişiliğini, eşyalarını detayları ile anlattı, bizi 93 Temmuzunun 2’sine götürdü...

Madımak Katliamı Hafıza Merkezi’nin Sanal Müzesini izlemek için www.madimak.org sayfasını ziyaret edebilirsiniz.