Öğrencilerden Filistin İçin İşgal

17 Nisan günü sabaha karşı saat 04.00'te, ABD’de yüzlerce Colombia Üniversitesi öğrencisi kampüsün ana bahçesinde bir "Gazze Dayanışma Kampı" kurdu. Öğrenciler, Üniversite İsrail'den çekilene kadar burada kalacaklarını duyurdular.

Öğrenci eyleminin organizatörleri, "Gazze Dayanışma Kampı, Colombia Üniversitesi, İsrail'in apartheidinden, soykırımından ve Filistin'deki işgalinden kâr elde eden şirketlerden bağışlar da dahil olmak üzere tüm mali kaynaklarını çekene kadar kalacak. Colombia'nın tüm finansal yatırımları için tam şeffaflıkla daha fazla hesap verebilirlik sağlamalarını talep ediyoruz." dediler.

Kamp, Colombia Başkanı Minouche Shafik'in kampüsteki Yahudi karşıtlığı suçlamaları nedeniyle ABD Temsilciler Meclisi üyeleri tarafından sorguya çekileceği Kongre duruşmasına denk getirildi.

Üniversite yetkilileri, öğrencileri eylemi bitirmeye, kampı dağıtmaya ikna etmeye çalıştı. Telkinler işe yaramayınca, işgal eylemine katılan öğrencileri okuldan uzaklaştırma ile tehdit ettiler.

Kısa süre sonra da eylemin örgütleyicisi öğrencilerden 15’i e-posta yoluyla uzaklaştırma cezası aldıklarını öğrendiler, öğrenci kimlikleri iptal edildi.

İşgal eylemine katılmayan öğrenciler ve Filistin’e destek olmak isteyen New Yorklular, kampın etrafında ve kampüsün dışında oturma eylemi başlattı. Sayı artınca polis kampüs önünde oturma eylemi yapan kitleye de saldırarak dağıtmaya çalıştı. Ancak bu, kitlenin daha kalabalıklaşmasına neden oldu.

Ertesi gün (18 Nisan) Colombia Üniversitesi'ndeki İsrail yanlısı öğrenciler Amerikan ve İsrail bayraklarını sallayarak 'Tanrı Amerika'yı Korusun' şarkısı ile insan zinciri oluşturarak, provokasyon yaratmaya çalışsa da, geri püskürtüldüler.

Kampüsün dışında toplananlara da saldıran polis 100'den fazla öğrenciyi tutuklasa da, New York halkı daha kalabalık olarak desteğe gelerek öğrenciler ve Filistin halkı ile dayanışma içinde olduklarını gösterdiler ve öğrencilerin okuldan uzaklaştırılmasını protesto ettiler.

Büyük bir kararlılık gösteren yüzlerce Columbia Üniversitesi öğrencisi, karşı karşıya kaldıkları şiddetli tutuklama furyasına rağmen yeniden bir Filistin dayanışma kampı kurdu. Batı Çimenliği'ni işgal eden öğrenciler, "Nehirden denize, Filistin özgür olacak" sloganları attı ve üniversiteden taleplerinin karşılanmasını istedi.

Colombia Üniversitesi öğrencileri, 1968'de de Vietnam Savaşı'nı protesto için kampüsü işgal etmişti.