“Hakkımız Olanı Almaya Geldik”

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU’da çalışan kiralık araç şoförleri ödenmeyen şubat ayı maaşları ve fazla mesai ücretleri için 25 Mart günü saat 12:45’te Konak Eski Sümerbank önünde toplanarak Konak İZSU önüne bir yürüyüş ve basın açıklaması gerçekleştirdiler.

Eski Sümerbank önünde toplanan işçilerin sloganlarla yürümesi kolluk kuvvetleri tarafından engellenmeye çalışılsa da işçilerin kararlılığı sonucu kolluk kuvvetleri işçilerin önünü açmak zorunda kaldı. İşçiler “Kurtuluş Yok Tek Başına Ya Hep Beraber Ya Hiçbirimiz”, “Bu Daha Başlangıç Mücadeleye Devam”, “Birleşe Birleşe Kazanacağız”, “Birleşen İşçiler Asla Yenilmez” sloganlarıyla, alkışlarla, ıslıklarla İZSU önüne yürüdü.

Konak İZSU önüne gelindiğinde İZSU şirket yetkilileri tarafından karşılandı. Şirket yetkilileri işçilerle ve sendika ile görüşmek istediklerini belirttiler. Karayolu Taşımacılık Emekçileri Sendikası (KATAŞ-SEN) Başkanı Şahin Başaraner ve işçi temsilcileri şirketin görüşme talebini kabul ederek görüşmeye gittiklerinde işçiler İZSU önünde sloganlarla bekleyişlerini sürdürdüler.

Görüşmeye giden heyet şirket yetkilileriyle yaptıkları görüşmeyi aktarmak için geri geldiklerinde basın açıklaması okundu. Basın açıklamasını kiralık araç şoförleri adına Özge Doğan Ovat okudu. Ovat, açıklamada “Bizler, yıllardır İZSU’da çalışan kiralık araçların şoförleriyiz. İzmir’in her yerinde, bütün ilçelerindeyiz. Şartlarımız iyi olmasa da en iyi şekilde hizmet vermek için canla başla çalışıyoruz. İhalede hangi firma kazanırsa onun işçisi oluyoruz. İhaleleri alan firmalar bugün YILDA’da olduğu gibi bizim üzerimizden daha fazla kar etmekten başka bir şey düşünmüyor, bütün haklarımızdan kırpıyorlar ve çalıyorlar. İZSU Müdürlüğü üst işveren olarak YILDA taşeron firmasını takip edip haklarımızı vermekle sorumludur. Yaşadıklarımızdan sadece taşeron şirket sorumlu tutulamaz. Asıl sorumlular İZSU ve Büyükşehir Belediyesidir. Maaşlarımız asgari ücret. Bazı yerlerde bir odamız bile yok. Yol ve yemek paralarımızın yılbaşı zammını bile vermeyerek ne kadar değersiz olduğumuzu bizlere gösteriyorlar. Bayramlara, pazar günlerine ve resmi tatillere normal mesai muamelesi yapıyorlar. Fazla mesai ödemelerimiz yapılmıyor. Ne bayram parası, ne çocuk parası, ne banka promosyonu ne de başka bir ödeme, sadece asgari ücret! Ama artık uyandık, büyüdük, birbirimizden güç almayı öğrendik, hakkımızı kimsenin yememesi için örgütlendik, mücadele eden kocaman bir aile olduk ve şu an karşınızdayız. Biz buraya kavga için gelmedik. Bizden çalmış olduğunuz, kendi aranızda bölüştüğünüz, usulsüzce yapmış olduğunuz ihalelerin hesabını sormaya geldik. Hakkımız olanı almaya geldik. İzmir Büyükşehir Belediyesinden, İZSU yönetiminden taleplerimiz var. Bu taleplerimizi görüşmeye ve almaya geldik.” dedi.

İZSU şirketinden bazı talepleri olduğunu vurgulayan Ovat “Taleplerimiz şöyle: 1)Asgari ücret + % 100 zam. 2) Yemek ücretinin yılbaşı zammı ile birlikte tam ödenmesi. 3) Yol ücretinin yılbaşı zammı ile birlikte tam ödenmesi. 4) Fazla mesai, tatil çalışmalarının ödenmesi. 5) Araçları yıkamak için ücret. 6) Yıllık izinlerin kullandırılması/parasının ödenmesi. 7) Bütün ilçelerde şoför odasının olması. 8) Çocuk parasının ödenmesi. 9) Yakacak ve Ramazan yardımı, ayni yardımların tüm işçilere eşit yapılması. 10) İnsan onuruna uygun muamele. 11) Sendika tercihimize ve sendikalı olmamıza saygı duyulması. 11) Aynı işi yapan kadrolularla taşeronlar arasındaki ücret uçurumunun kaldırılması: Eşit İşe Eşit Ücret!” diyerek, talepleri karşılanana kadar eylemlerini sürdüreceklerini belirtti.

Basın açıklamasının ardından şirket yetkilileriyle yeniden yapılan görüşme sonucu uzlaşma sağlandı. Şirket yetkilileriyle görüşen Karayolu Taşımacılık Emekçileri Sendikası (KATAŞ-SEN) Başkanı Şahin Başaraner görüşmenin ardından gerçekleştirdiği açıklamada “Kısa vadede gerçekleşmesini istediğimiz maaşların ve fazla mesai ücretlerinin ödenmesi gibi taleplerimiz bugün içinde çözülecek. Diğer taleplerimiz için ise görüşmelerimizi sürdüreceğiz. Bugün burada gördük ki, birleşirsek kazanırız. Bugün burada eylemimizle kazandık, sendikamızla kazandık, birleştiğimiz için kazandık. Buradan İZSU’da çalışan tüm arkadaşlarımıza sesleniyorum, gelin, KATAŞ-SEN’e üye olun, sendikalı olun, taşeron sistemine hep birlikte mücadele ederek son verelim, bu mücadeleyi hep birlikte büyütelim.” dedi. İşçilerin eylemi alkışlar ve sloganlarla sona erdi.