Agrobay İşçileri: "Emeğimiz Onurumuz İçin Geldik"

Agrobay Seracılık işçileri Ankara’daki siyasi parti ve bakanlıklarla yaptıkları görüşmeler ardından Madenci Anıtı önünde açıklama yaparak, “Emeğimizi ve alınterimizi istiyoruz. Verilen sözler tutulmazsa tekrar geleceğiz” dedi.

Bergama'da bulunan Agrobay Seracılık işçileri çalışma koşullarının iyileştirilmesi için Tarım-Sen üyesi olmalarının ardından işten atıldı. Tazminatları ve Ağustos ayı maaşları gasp edilen çoğunluğu kadın 37 işçi yaklaşık 8 aydır haklarını almak için mücadele ediyor. Aylarıdır yaptıkları çağrılara karşın Çalışma Bakanlığı, bakanlar ve siyasi partilerden olumlu mit sonuç alamayan işçiler Ankara'ya yürüdü. Çalışma Bakanlığı ve siyasi partilerle görüşmeler gerçekleştirildi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Zeybek'in aracılığı ile Agrobay ve Tarım-Sen avukatları bir görüşme gerçekleşti. İşçilerin alacakları için yapılan hesap şirkete iletildi. İşçiler akşam saatlerinde Olgunlar Caddesi’ndeki Madenci Anıtı önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Tırnaksız Bıraktığınız Ellerimizle Yakanızdayız Bizden Çaldığınız Her Şeyi Geri Alacağız", "Agrobay Hakkımızı Ver" yazılı pankartlar açan işçiler "Kadınlar Yürüyor Mücadele Büyüyor", "Agrobay Hakkımızı Ver", "Kurtuluş Yok Tek Başına Ya Hep Beraber Ya Hiç Birimiz", "İşçiyiz, Güçlüyüz, Kazanacağız", "Patronlar Çalıyor Devlet Onu Koruyor", "Zafer Direnen Emekçinin Olacak", "Arzu Hakkımızı Ver", "Sendika Hakkımız Engellenemez", "Agrobay İşçisi Yalnız Değildir", "Direne Direne Kazanacağız" sloganları attı.

 

"Bir Müzakere Kanalı Açıldı"

Açıklamada konuşan Tarım-Sen Örgütlenme Uzmanı Ayşe Büşra Yılmaz, verilen sözlerin tutulmadığını belirterek, “Verilen sözlerin tutulmayacağı şüphesi ile Ankara’da kaldık. Bu sabah avukatımız karşı tarafın avukatı ile bir görüşme gerçekleştirdi. Alacak listemizi doğrudan iletmiş olduk. Bir müzakere kanalı açılmış oldu. Bir taraftan da Bakan Yardımcısının yapacağ bir görüşme var. Yine Sedat Aksakallı’nın yarın doğrudan şirketin sahibi Ahmet Şentürk ile yapacağı bir görüşme var” dedi. Ankara yürüyüşü ve görüşmeler sürecinde kendilerine destek veren emekçilere ve kurumlara teşekkür etti.

 

"Yardımınızı Değil Maaşımızı Tazmimatımızı İstiyoruz"

İki gündür çok yoğun bir şekilde partilerle görüştüklerini söyleyen Agrobay işçisi ve Tarım-Sen yöneticisi Ayten Yavuz , “Gerçekten çok üzgünüm. Partililerden hayatımız boyunca işitmediğimiz hakaretleri işittik. Evet işçiyim. Tarım işçiliği yaparak çocuklarımı okuttum. Biri avukat, biri öğretmen oldu. Çocuklarıma haram para yedirtmedim. Ama gözü kapalı oy kullandığımız bir parti, ‘Ben size şu yardımı yaptm, bu yardımı yaptım’ dediler. Biz dilenci değiliz. Biz sizin yardımınızı istemiyoruz. Biz maaşımızı, tazminatımızı, alnımızın terini istiyoruz” dedi.

 

"Biliyorduk Bir Kez Daha Siyasi Partilerin İç Yüzünü Gördük"

"Siyasi partileri geziyorlar diye karşılıklı kahhaka attılar. Beğenmediğiniz işçiler sayesinde siz milletvekli oluyorsunuz. 'Bunlar köylü, cahil; birileri dolduruyor' diyorlar. Kimse bizi doldurmuyor. Biz de salak değliz, akılsız değiliz 20 yıllık 14 yıllık emeğimizi savunmayacak kadar güçsüz de değiliz" diyen Yavuz bir kere daha siyasi partilerin iç yüzünü gördüklerini belirtti.

 

"Baştakiler Sesimizi Duysun Tazminatlarımızı Maaşlarımızı Versinler"

Daha sonra konuşan Agrobay işçisi Şehriban Kapaklıkaya, “Burada duygu sömürüsü yapmıyoruz. 14 yıl Agrobay’da çalıştım. Sendikaya üye olduk diye biz işten çıkartıldık. 8 aydır hakkımız, emeğimiz için mücadele verdik" dedi. Haklarının ödenmesi için büyük bir çabayla Ankara’ya gelerek Çalışma Bakanlığı ve siyasi partilerle görüşmeler yaptıklarını belirten Kaplıkaya "Kimileri, ‘Cebimden mi vereyim parayı’ dedi kimileri, ‘Duygu sömürüsü yapmayın’ dedi. Biz buraya hakkımız için, emeğimiz için geldik. Bu suç mu? Biz dilenci değiliz, hakkımızı almaya geldik. Baştakiler de sesimizi duysun, 14 yıllık tazminatımızı versinler, 2 aylık maaşımız içeride maaşımızı versinler” dedi.

 

"Açılmayan Kapıları Açmayı Başardık"

Tarım-Sen Genel Başkanı Umut Kocagür ise şöyle konuştu: “Çamurda yattık, yalınayak yürüdük. Tarım işçilerinin görünmeyen tanınmayan haklarını almak için Bergama’dan çıktık buraya kadar geldik ve kazandık. Açılmayan kapıları açmayı başardık. Hiçbir şekilde kimseden korkmadık, buradayız. Bu insanların haysiyetini kazandık. Sakın ola düşünmeyin ki biz görüşmemizi yaptık orada kaldı, hayır. Yaptığımız bütün görüşmelerin, aldığımız bütün sözlerin takibini yapacağız" dedi.

 

"Her Yerde İşçilerin Haysiyeti İçin Örgütleneceğiz"

Verilen sözler tutulmazsa yeniden Ankara'ya geleceklerini de vurgulayan Kocagöz "Seçim umurumuzda değil, işçilerin hayatı tek bir oydan daha kıymetlidir. Hiçbirimiz tek bir oy değiliz asla" diyen Kocagöz, "228 günlük direnişimiz şunu gösterdi ki. Bu ülkede patronları koruyan siyasilerin gözünde işçilerin hakkı hukuku yok. Siyasi partilerin bize yaklaşımını gördük deneyimledik. Başta Bakırçay havzası olmak üzere tarım işçilerinin olduğu her yerde, işçilerin haysiyesi için örgütleneceğiz. Daha güçlü geleceğiz, sendika hakkımızı asla yedirmeyeceğiz" dedi.