< < Küba'daki Ekonomik Krize İlişkin Küba Ulusal Ağı’nın Açıklaması

Santiago de Cuba'da yaşanan ekonomik kriz ve huzursuzluk, ABD'nin altmış yılı aşkın süredir devam eden yasa dışı yaptırımlarının, Küba'nın hiçbir kanıta dayanmayan “Terörizmi Devlet Olarak Finanse Eden Ülke” olarak tanımlanmasının ve yakıt, elektrik ve temel mallarda kıtlığa yol açan enflasyonist mali manipülasyonun yıkıcı etkisinin altını çiziyor.

Dün (24 Mart) Santiago de Cuba'da insanlar sokaklara dökülerek son zamanlarda yaşanan elektrik kesintilerinden duydukları hayal kırıklığını dile getirdiler. Miami'deki rejim değiştiriciler ve ABD hükümeti tarafından finanse edilen propaganda kuruluşları bu gerçek hayal kırıklıklarını Küba hükümetinin devrilmesi çağrılarına dönüştürmekte gecikmedi; ancak bu durum, protestoların tamamen barışçıl olduğu ve vatandaşların yerel liderler ve Küba güvenlik güçleriyle diyalog kurduğu Santiago'daki durumun gerçekliğiyle uyuşmuyor.

Bizzat ABD Dışişleri Bakanlığı'nın ifadesiyle, ABD ablukasının amacı Küba'da “açlık, çaresizlik ve hükümetin devrilmesi” yaratmaktır (bkz. Mallory notu). Bu politikanın gerçek zamanlı olarak işlediğini görüyoruz ve ABD'deki Küba dostları olarak, Küba'nın egemenliğine yönelik ABD saldırılarına karşı mücadele etmek için her türlü sorumluluğa sahibiz. Küba halkıyla gerçek dayanışma, kendi kaderini tayin hakkına saygı duymayı ve Küba'yı bu haktan mahrum bırakmak isteyen ve Küba'yı Haiti gibi (ABD ve işbirlikçi devletlerinin bir kez daha işgal etmeye hazırlandığı) bir ABD yeni sömürgesi haline getirmeyi amaçlayan dış ABD müdahalelerine son verilmesini talep etmeyi gerektirir.

ABD'nin Küba'yı “Terörizmin Devlet Sponsorları” listesinden çıkarması ve tüm yaptırımları kaldırması çağrısında bulunuyoruz. Bu adım dahi Küba'nın ekonomik olarak yaşadığı zorlukların hafifletilmesine derhal yardımcı olacak önlemlerin önünü açacaktır.

Küba Ulusal Ağı, ABD-Küba ilişkilerinin normalleştirilmesi ve ablukanın kaldırılması için çalışan ABD çapında 70'den fazla kuruluşun oluşturduğu bir koalisyondur.

Çeviri Kolektifi

Struggle-la-lucha.org sitesinden alınarak çevrilmiştir.