< Pet Şişelerle Akdeniz Ve #GraciasLuna

Göç ve göçmenlerin dramı, İspanya Ceuta'da yaşananlarla yeniden gündemde. Aslında hiç gündemden düşmemişti.

Ama dünya üzerinde her saniye bir kişi, evlerinden, yaşadıkları topraklardan ayrılmak zorunda kalıyor ve mülteci durumuna düşüyor. Sonrasını da dünyanın geri kalanı biliyor: Sınırlarda, denizlerde yaşanan dramlar... “Hayallerinin ülkesi”ne ulaşabilenlerin büyük çoğunluğunu ise geri dönüşüm merkezleri, açlık, sefalet ve sınırdışılar bekliyor...

20 Mayıs günü İspanya'nın Kuzey Afrika'daki toprağı Ceuta'ya Fas'tan yönelen göçmen akınında yaşananlar ise, uzun süre akıldan çıkmayacak türden görüntülere sahne oldu. Aralarında çocukların da bulunduğu 8 bin kişi, Fas'tan İspanyol topraklarına sınır hattını yüzerek ya da yürüyerek aşıp girdi. Ve sahilde o görüntülere tanık olduk... Yüzlerce kişi, İspanyol ordusu tarafından dipçik ve tekmelerle, denize, kayalıklara itildi... Akdeniz'i beline bağladığı pet şişelerle yüzerek geçen bir çocuğun da darp edilerek geri denize atılması, tüm dünyada yankı buldu...

İspanya İçişleri Bakanı, son 2 gün içerisinde Fas'tan Ceuta kıyılarına ulaşan 1500'ü küçük çocuk olmak üzere yaklaşık 8 bin göçmenin 5 bin 600'ü sınır dışı edildiğini açıkladı.

Yoksul halkları yaşadıkları topraklardan sürgün eden sermaye sınıfı, yeni topraklarda da onlara yaşama şansı tanımıyor.

Sermayenin ve kışkırttığı ırkçı faşistlerin her türden saldırısına rağmen, emekçi halklar dayanışma ile bu saldırılara göğüs geriyor. Twitterda İspanya başta, tüm dünyada bir anda yayılan #GraciasLuna etiketi, insana ve insanlığa yönelik umutları yeşertti.

Luna, İspanyol Kızılhaçı'ndan gönüllü bir kadın. Ve bu göçmen akımı sırasında, Ceuta sahilinde Senegalli bir göçmene sarılıyor avutmak için. "Ağlıyordu, elimi uzattım ve bana sarıldı" diyor 20 yaşındaki Luna.... “Böyle bir şey görmek için eğitilmemiştik” diyor Luna ve ihtiyacı olan birine sarılma eylemini "dünyadaki en normal şey" olarak tanımlıyor. Siyahi göçmene sarılan ve su veren genç kadına faşistler ve gericilerden hakaret ve aşağılama dolu ırkçı mesajlar yağmaya başladı. Ancak bu gerici ve nefret dolu mesajların yerini hızla alan “Teşekkürler Luna” halkların dayanışmasına en iyi örnek.

Sibel Deniz