< "Emeğimizin Karşılığında Geçinebileceğimiz Bir Ücret İstiyoruz"

İzmir Aliağa Gemi Söküm işçilerinden Ahmet Saygın gemi söküm işçilerinin iş durdurma eylemine geçme nedenlerini gazetemize anlattı.

İş durdurma eylemini yapmamızın sebebi çeşitli firmaların verdikleri ücretleri geri çekerek bize daha düşük ücretlerle çalışmayı dayatmaları, biz hem ücretleri aşağı çekilen bu arkadaşlarımıza destek olmak hem de kendi haklarımızı ve taleplerimizi dile getirmek. Burada 24 tersane var ikisi hariç tüm firmalardan arkadaşlarımız eyleme katıldı.

Peki gemi söküm işçilerinin ücret artışlarında istedikleri oran ne kadar? Buna karşılık patronların teklifi nedir?

Ahmet SaygınBizler talebi ağırlıklı olarak yüzde 50 civarında bir zam İstiyoruz. Fakat yüzde 100 zam isteyen arkadaşlarımız da var. Çünkü bazı firmalarda çok düşük ücretlerle çalışanlar var. Biz de hem onların bu zam talebi hem de kendi taleplerimiz için eylemdeyiz. Tersamalerde çok düşük ücretlerle çalışan arkadaşlarımızın ücretlerinin daha fazla artması ve tüm tersanelerdeki işçilerin ücretlerinin belli bir seviyede eşitlenmesi. Kısacası tüm gemi söküm işçileri olarak ücretlerimizin geçimlerimizi sağlayabileceğimiz bir düzeye getirilmesi. Günlük yaşam şartları malumunuz. Çünkü bizim şu an verilen ücretlerle geçimlerimizi sağlamamız imkansız hale geldi. Bizde haklarımız için eylemdeyiz, umuyoruz ki kazanacağız.

Aliağa gemi söküm tersanelerinde kaç kişi çalışıyor?

Şöyle söyleyeyim her bir tersanede en az 50 kişi olduğunu düşünürsek siz hesaplayın işte....

Şu durumda 24 tersanede 1200-1500 işçiyi ilgilendiren bir durum söz konusu.

Tabii en az o kadar, işçilerin yanında ailelerini de düşündüğümüzde 4 bin 5 bin kişiyi bağlayan bir durum var.

Burada ayrıca belirtmek isterim, bizim farklı bir durumumz var. Bizim işimiz çok çok ağır ve tehlikeli bir iş kolunda çalışıyoruz. Her gün iş kazaları yaşıyoruz. Onlarca arkadaşımız yararlanıyor. Ölen arkadaşlarımız var. Böyle risleri var biz bu risklere rağmen çalışıyorsak bunun da bir karşılığı, bir değeri olmalı, biz bunu istiyoruz. Çok tehlikeli bir iş kolunda çalışıyoruz. Keşke şantiyeye girebilseniz de size ne şartlarda çalıştığımızı görebilseniz. Her anımız tehlike...

Anladığım kadarıyla genel olarak gemi söküm işçilerinin ücretlerinin çok düşük doğru mudur?

Evet, gerçekten öyle yani en kısa en belirgin yoldan şunu söyleyeyim. Tersane işçilerinin üstüne başına giyimine bakın hemen anlarsınız zaten çok düşük ücretlerle çalıştıklarını. Bu en özet en iyi örnektir yani.

Peki gemi söküm işçileri ortalama ne kadar bir ücret alıyor? Asgari ücretten biraz fazla aldığını söyleyen işçiler oldu.

Doğrudur yeni işe girmiş, ustalığı olmayan işçiler daha düşük ücretler alıyor. Zaten hali hazırda tecrübeli, eski çalışanların da ücretleri bugün asgari ücretin biraz üstünde bir seviyeye denk geliyor. Söküm işinde çalışanlar için net bir ücret söylemek zor. Çünkü firmalara göre epey değişiklik gösteriyor. Patron ne verirse onu kabul etmek zorunda kalıyor insanlar. Biz de bu durumun değişmesini istiyoruz. Emeğimizin karşılığı olan, hak ettiğimiz, geçirebileceğimiz bir ücret İstiyoruz. Bunun için de iki gündür iş bırakıp, taleplerimizi dile getiriyoruz. Umarım sayenizde sesimizi duyarlar. Hakkımız olanı alıncaya kadar da eylemimiz devam edecek.

Bilgiler için teşekkür ederiz. Mücadelenizde başarılar diliyoruz. Umarım en kısa sürede istediğiniz gibi sonuçlanır.

Biz teşekkür ederiz....