TED Aliağa Koleji'nde hakkını aradığı için işten çıkarılan öğretmene destek vermek için okula giden Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası, eğitim sendikalarının temsilcileri okulda muhatap bulamadı.

Çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve maaşlarının düzenli talebiyle 22 öğretmenle birlikte bir günlük rapor aldığı için TED İzmir Aliağa Kolej Yönetimi tarafından işten çıkarılan öğretmene sendikalar destek verdi.

İşten atılan öğretmenin işine iadesi için Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası’nın çağrısıyla okul önünde toplanan, okulda görev yapan öğretmenlere, öğrenci velileri Aliağa Eğitim-Sen, Eğitim-İş, DİSK Emekli Sen Aliağa Şube ve kitle örgütleri destek verdi.

Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Genel Başkanı Eren Edebali ve sendika temsilcileri işten çıkarılan üyeleri için okul idaresiyle görüşmek istediler. Okul idaresinden muhatap olarak hiç kimseyi bulamayan sendika temsilcileri, veliler ve kitle örgütü temsilcileri okul bahçesi ve okul önünde alkışlı protesto yaptılar.

 

"Öğretmenler İşsizlik Ve Yarınsızlık Tehdidi İçerisinde"

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin başta olmak üzere sorumluklarını yerine getirmeyen bürokratları defalarca uyardıklarını söyleyen Edebali, sendikalarının kendileri için de bir fırsat olduğunu söylediklerini ifade etti.

Özel sektör okullarında yaşanan denetimsizlik ve keyfi uygulamalara değinen Edebali, “Güvenceli çalışma hakkına sahip olmayan öğretmenler, ucuz iş gücü olarak görülmektedir. Ataması yapılmadığı için işsizlik ve yarınsızlık tehdidi içerisinde 'belirli süreli' sopası altında çalışan on binlerce öğretmenin dayanacak gücü kalmamıştır” dedi.

 

"Sözleşme Esareti Altında Çalışıyoruz"

Eğitim kurumlarının aynı zamanda bir işyeri olduğunu söyleyen Edebali, “Asgari ücretin genel ücret haline geldiği, taban maaş kanununun 2014 yılında kaldırıldığı bir ortamda adı vakıf olan kâr amacı gütmeyen bu öğretim kurumu öğretmenleri 18 bin lira ücretle çalıştırıyor. Öğretmeni dinlemeye bile tahammülleri yok. Her yıl nisan ayında ücret pazarlığı hakkı bile olmayan zorla imzalatılmaya çalışılan sözleşmenin esareti altında çalışıyoruz. Bizler Milli Eğitim Bakanına, özel okullarda kriz var dedik. Öğretmenler ekonomik kriz içinde yaşamaya mahkum ediliyorlar dedik” diye konuştu.

 

"Okulu Ticarethane Yaptılar"

TED Aliağa kolejinde yaşanan keyfi ve hukuksuz uygulamalara öğrenci velileri de tepki gösterdi. Altı yıldır okulda öğrencisi olduğunu söyleyen veli Gizem Öz, “Bu yıl okulda yaşanan olaylardan dolayı çok üzgünüz. Öncelikle öğretmenlerimizin mutlu olmasını istiyoruz ki çocuklarımız da okulda mutlu olsun huzurlu olsunlar. Okuluna mutlulukla giden çocuğum bu yıl okula gitmek istemiyor. Çocuğum bana ‘Beni bu okuldan al anne diyor. Ben bu okulda mutlu değilim diyor’. Okul idaresi bizi de muhatap olarak almıyor. Burayı bir ticarethane yaptılar” dedi.

 

"Öğretmenlerin Hakları Verilsin"

Her geçen gün okullarındaki sıkıntıların arttığını söyleyen TED Aliağa Koleji’nde 12 yıldır öğrenci velisi olan Yücel Laçiner, “Geçmiş yıllarda okulda yaşanan sorunlar nedeniyle öğretmenlerimiz okuldan ayrıldı. İdareden kaynaklı, öğretmenlerimiz okuldan ayrılınca çocuklarımız mağduriyet yaşıyorlar. Vakıf Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Komşuoğlu ile görüşme taleplerimiz var. Fakat öğrenci velisi olarak bile idarecilerle görüşemez durumdayız. Yaşanan sorunlara çözmek adına hiçbir randevu talebimize dönüş yapmadı. Biz öğrenci velileri olarak TED üst yönetiminin sesimizi duymasını istiyoruz. Her yıl yaşadıkları sorunlardan dolayı öğretmenlerimizin artık okuldan ayrılmamasını, öğretmenlerimizin haklarının verilmesini istiyoruz” dedi.