< < Okmeydanı ADSH'de Cerrahi Operasyonda Tarihi Geçmiş İlaç Skandalı

 

Okmeydanı Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi'nde hastanın cerrahi operasyonu sırasında kullanılacak ilacın son kullanma tarihinin geçtiği son anda anestezi teknikeri tarafından fark edilerek kullamımı engellendi. Hastane ise ilacın kullanım tarihinin geçmediğini iddia eden skandal bir açıklama yaptı.

'Sağlıkta Dönüşüm" adıyla hayata geçirilen sağlık politikaları nedeniyle ülkemizde sağlık hizmetleri sisteminin çöktüğünü yaşanan çeşitli olaylarla her gün görmekteyiz. Hastaleri kâr odaklı şirketler, hastaları ise kârlarına kâr katacak müşteri olarak gören sağlık politikalarıyla hemen her gün "olmaz böyle şey" dedirten olaylara tanık, oluyoruz, öğreniyoruz. Halk sağlığını önemseyen sağlık iş kolundaki emek ve meslek örgütlerinin uyarıları, önerileri ise tamamen hiçe sayılarak "sağlıkta dönüşüm" politikaları uygulanmaya devam ediyor. Kâr daha fazla kâr odaklı sağlık politikaları hastanelerin özelleştirilmesine, devlet hastanelerinde sağlık hizmetlerinin yeterli düzeyde yapılmamasına, sağlık hizmetleri alanında çalışan hekimlerden hemşirelere, teknik ekiplerinden, temizlik hizmetlerine tüm emekçilerin de daha fazla iş yükü daha az ücretle çalıştırılması demek. Kısacası "Sağlıkta Dönüşüm" sağlık emekçilerinin sağlığının ve halk sağlığının gün geçtikçe daha fazla risk altında olması demek.

 

İlacın Son Kullanma Tarihinin Geçtiğini Fark Edip Uyardı

Bunun son örneği ise Okmeydanı Ağız Ve Diş Sağlığı Hastanesi'nde yaşandı. Mart ayında bir hastanın cerrahi operasyonu esnasında SES üyesi anestezi teknikerinin dikkat ve özeniyle narkotik ağrı kesici grubunda olan bir ilacın son kullanma tarihinin geçtiği farkedildi. Anestezi Teknikeri, bu ilacın kullanılmaması gerektiğini ilgili birimlere bildirdi. Fakat bu bildirim hatanın tekrarlanmaması üzerine gerekli önlemlerin alınması yönünde harkete geçmek ve teknikerin dikkat ve özeninin takdir edilmesi gerekirken, teknikerin bu uyarısı ciddiye alınmadı.

 

"Sağlıkta Dönüşüm" Sürüyor Miadı Dolmuş İlaçlar Kullanılmaya Devam Ediyor

"Sağlıkta Dönüşüm" politikaları uygulanmaya devam ediliyor. Yetkililere daha önce de aynı nedenle bilgi verilmiş ve tutanak tutulmuş olmasına rağmen son kullanma tarihi geçmiş olan ilaçlar hastalara uygulanmaya devam ediyor! Hastane idaresi bununla da kalmayıp bir de ilacın miadının uygun olduğu yönünde açıklama yayınlayarak bir skandala imzasını resmen atmış oluyor.

 

"İlaçların Miatları Uygun Ve Yeterince Mevcut" Muş!

Okmeydanı Ağız Ve Diş Sağlığı Hastanesinin sosyal medyadan yaptığı açıklama şöyle: "31.03.2024 Hastanemize ilişkin çeşitli basın-yayın organlarında yer alan “ameliyat olan hastaya son kullanma tarıhi geçmiş ilacın uygulandığı” yönünde iddialara ilişkin kamuoyunun bilgilendirilmesine ihtiyaç duyulmuştur. Ameliyathanemizde görevli iki personelimiz, aralarında tartışma yaşamış akabinde karşılıklı dilekçe vererek idaremize başvurmuştur. Bu başvurular üzerine idaremizce inceleme başlatılmış ve muhakkik görevlendirilmiştir. İki personel arasında yaşanan tartışmadan idaremizin haberi olduğu andan itibaren de tarafların bir normal çalışma düzenlerinde çalışmaya devam etmeleri sağlanmıştır. Ayrıca yapılan inceleme neticesinde hastane eczanemizde ilgili ilacın eksikliğinin olmadığı, miatlarının uygun olduğu ve ameliyathanelerde yeterince bulunduğu görülmüştür. Hastanemizde, şimdiye değin olduğu gibi, hastalarımızın sağlığına azami özenle hizmet verilmeye devam edilmektedir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur. Okmeydanı Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi Başhekimliği" Hastanenin açıklamasına bakınca, "aslında hastanede her şey gayet yolunda, sosyal medyada yanıltıcı, endişe verici paylaşımlar yapılmış" diye düşünebiliriz. Ne de olsa koskoca hastane!

 

Miadı Dolmuş İlaç Olduğunu SES İspatladı

Hastane idaresinin bu skandalı ise halk sağlığını önemseyen, işinde özenli dikkatli, mesleğini onuruyla yapan sağlık emekçisinin gerekli müdahaleyi yapması ve bu bilgiyi sendikası Sağlık Ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Şişli Şubesi'ndeki meslektaşlarına ulaştırmasıyla ortaya çıktı.

Hastane her ne kadar böyle bir açıklama yapmış olsa da ilaçların miadının dolmuş olduğunu ve Okmeydanı Ağız Ve Diş Sağlığı Hastanesi Başhekimliği'nin bu konuda halkı nasıl büyük ve tehlikeli bir yalanla aldattığını SES üyesi sağlık emekçilerinin dikkati ve özeni, halk sağlığına verdikleri önem sayesinde öğreniyoruz.

SES Şişli Şubesi yaptığı bilgilendirmede, bahsi geçen olayda kullanılmak üzere kırılmış olan ampullerin fotoğrafını paylaştı.

SES Şişli Şubesi yaptığı açıklamada "Hastane idaresi yapmış olduğu kamu açıklamasında her ne kadar ilaçların miadının uygun olduğunu iddia etse de soruşturmanın selameti açısından şimdilik sadece kullanılmak üzere kırılmış ampülleri paylaşıyoruz" diyerek gerçekleri kamuoyuna açıkladı.

 

"Halk Sağlığını Koruma Mücadelemizden Geri Adım Atmayacağız"

SES üyeleri yaptıkları açıklamada "Bilinmelidir ki sendikamızın her üyesi ne pahasına olursa olsun halkın sağlığını korumak için mücadele edecek, bir adım dahi geri atılmayacaktır" diyerek bu konudaki kararlılık ve ısrarlarını da vurguladı.

Devletin"sağlıkta dönüşüm" politikaları halkın sağlığını ve sağlık emekçilerinin sağlığını tehlikeye atmaya devam ederken, halkın sağlığını önemseyen, parasız, nitelikli sağlık hizmeti, insanca çalışma ve yaşam koşulları isteyen, sağlık emekçilerinin mücadelesi de devam ediyor. Çoğu zaman bizlerin hayatını da kurtararak...