< "29 İşçinin Hesabını Soracağız"

 

İstanbul'un Beşiktaş ilçesi Gayrettepe semtinde 16 katlı bir binada bulunan Masquerade Club'da tadilat yapılırken çıkan yangında 29 işçinin iş cinayetinde katledilmesi mücadeleci işçi sendikaları tarafından Masquaerade Clup önünde protesto edildi.

İstanbul'un Beşiktaş ilçesi Gayrettepe semtinde 16 katlı bir binada bulunan Masquerade Club'da hiçbir İSİG önlemi alınmadan -1 ve -2 katlarında tadilat yapılırken çıkan yangında 29 işçinin iş cinayetinde katledilmesi mücadeleci işçi sendikaları tarafından Masquaerade Clup önünde protesto edildi.

Eyleme Mücadele Birliği Platformu ve Devrimci Öğrenci Birliği ellerinde iş cinayetinde katledilen işçilerin isimleri olan dövizlerle Gayrettepe'de sokaklarda yürüyüş ve ajitasyon konuşmaları yaparak iş cinayetlerini protesto eden sloganlarla eylem alanına geldi.

 

"Katledilen İşçiler İsyanımızdır"

"Katledilen İşçiler İsyanımızdır" sloganı atılan yürüyüşte "Sermayenin, patronların kâr hırsı uğruna, daha fazla iş yetiştirme uğruna 29 işçi yanarak can verdi. Artık yeter! Öfkemiz, isyanımız büyük. İşçiler ölüyorsa hayat dursun! İşçi sınıfı özgür olmadığı sürece bu ülkede patronlara, sermayeye huzur yok diyoruz. Şimdi işçilerin isyan zamanıdır" denilerek "Yaşasın İşçilerin Mücadele Birliği" sloganıyla bitirildi. Kitle konuşmayı alkışlarla destekledi.

Eylemde "Kaza Kader Değil Bu Bir Cinayet" yazılı pankart açılarak yangında katledilen işçilerin isimlerinin olduğu dövizler taşındı. Basın açıklamasını Osman Üney okudu. Patronların kâr hırsı daha kaç işçinin hayatına mâl olacak.

 

"29 İşçinin Ölümü Tesadüf Değil"

Dün alınmayan önlemler, denetimsizlik, iş yetiştirme telaşı ve bunlara eklenen yasal olmayan tadilat süreci nedeniyle 29 işçinin feci bir şekilde can verdiğini söyleyen Üney "Dün burada gerçekleşen patlamaya ve işçi katliamı bir tesadüf değil"dedi.

 

"Yetkililer 'Şikayet Yok' Diyerek Kendilerini Aklamaya Çalışıyor"

1987'de alınan işletme ruhsatının ancak 2018 yılında yenilenmiş olduğunu o günden bugüne işletmenin denetlenmediğini n ve tadilat başvurusu yapılmadığını aktaran Üney "Yetkililer 'tadilat başvurusu yok, işletme -1 ve -2 katlarında. Dolayısıyla tadilatı gören yok, şikayet eden, bildiren de olmadı.' diyerek kendilerini aklamaya çalışıyor Tıpkı Soma'da, Ermenek'te, Bartın'da, İliç'te olduğu gibi" dedi.

 

"Halkın Şikayetleri Dikkate Alınmadı"

Sosyal medyada işletmenin civarında yaşayan halkın gazetecileri etiketleyerek hakikati duyurmaya çalıştığını, defalarca şikayet ettiklerini ve bir gün bile kapatılmadığını söylediğini ifade eden Üney, bu duöumun işletmenin bu olay öncesinde de sorunlu bir yer olduğunu gösterdiğini vurguladı.

 

"İşçiler Denizin Altında, Toprak Altında Sorumluları Elini Kolunu Sallayarak Geziyor"

"Birbirine topu atan Beşiktaş Belediyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı gibi kurumların her birinin bu katliama giden süreçteki rollerini ortaya çıkarmak, her birinden hesap sormak zorundayız" dedi Daha birkaç ay önce İliç'te siyanürle altın aranırken 9 işçinin toprak altında kaldığını ve halen toprak altından çıkartılmadığını hatırlatan Üney, Marmara Denizi’nde fırtına koşullarında batan gemideki işçilerin de yine feci şekilde can verdiklerini ve yine denizcilerin de cenazelerine bile ulaşılamadığını ama asıl sorumluların dışarıda elini kolunu sallayarak gezdiğini söyledi.

 

"Patronların Kârı İçin Her Gün 6 İşçi Ölüyor"

Üney "Patronlar, güvenlik önlemlerini gereksiz maliyet olarak görüyor. Hayatlarımız yok sayılıyor. Sermaye düzeni işçi kanıyla besleniyor. İSİG Meclisi'nin rakamlarına göre her gün en az 6 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybediyor. Her yıl alınmayan önlemler, denetimsizlik, performans baskısı nedeniyle onlarca işçi hayatını kaybediyor. Birçoğu sakatlanıyor" dedi.

 

"Ölen İşçi Arkadaşlarımıza Karşı Sorumlulığumuz Var"

AKP'li yıllarda bu sayılary daha da arttığını çünkü kâr ve rant uğruna iş cinayetlerinin "kader" olarak sunulduğunu ifade eden Üney "Bizler alınteri döküyoruz onlar zenginleşiyor. Bizler can veriyoruz, onlar mahkemelerde aklanıyor. Bizler sustukça bu düzen devam edecek. Bu düzenin ortağı kim olursa olsun susmamak katledilen işçi arkadaşımıza karşı sorumluluğumuzdur. Bunu bir an dahi unutmayacağız" diye konuştu.

 

"Sorumluların Yakasını Bırakmayacağız"

Burada yaşanan işçi katliamının sorumlularının bir bir ortaya çıkartılması gerektiğini söyleyen Üney "Kimse sorumluluğunu üstünden atmaya kalmaksın. 29 işçi arkadaşımızın vahşice katledilmesinin hesabını soracağız. Sorumluların yakasını bırakmayacağız" diyerek işçi ve emekçilere şöyle seslendi:

 

"İş Cinayetlerinde Can Vermemek İçin Örgütlenelim"

"Daha ne bekliyoruz? Ölüm sırasının bize gelmesini mi? Bu ölüm ve sömürü düzenine dur diyecek olan bizleriz. Bizler bir araya geleceğiz, örgütleneceğiz, harekete geçeceğiz ki, bu düzen son bulsun. İnsanca yaşam ve çalışma koşulları sağlansın. İş cinayetlerinde can vermek istemiyorsak mücadeleyi yükseltmekten başka çaremiz yok. Bir işçi arkadaşımızın daha sermayenin kârı uğruna aramızdan ayrılmasına tahammülümüz yok. Bizlere dayatılan kölelik koşullarına, güvencesiz çalışmaya; iş cinayetlerinde ölmemek adına örgütlenmeliyiz. Emeğimize, geleceğimize sahip çıkmalıyız" dedi.

Üney işçi sendikaları adına taleplerinin ise; * Sorumlular yargılansın, en ağır cezai yaptırımlar uygulansın.

* İşçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri alınsın.

* İşçi sağlığı ve iş güvenliği sermayenin

denetiminden çıkartılsın şeklinde sıraladı.

Eylemde "Kaza Kader Değil Bu Bir Cinayet", "Çalışırken Ölmek İstemiyoruz", "Kurtuluş Yok Tek Başına Ya Hep Beraber Ya Hiçbirimiz" sloganları atıldı.