< Lezita İşçileri Greve Çıktı

İzmir Kemalpaşa’da faaliyet gösteren Abalıoğlu Lezita Fabrikası’nda çalışan Öz Gıda-İş Sendikası üyesi işçiler ile şirket arasında süren toplu iş sözleşmesinde anlaşma sağlanamaması üzerine işçiler greve çıktı.

7 Mart gününün ilk saatlerinde greve çıkan işçiler, sabah vardiyasının da katılmasıyla birlikte fabrika önünde basın açıklaması yaptılar.

İşçilerin eylemi öncesi fabrikanın önüne Jandarma desteğiyle barikatlar kuruldu, işçilerin sesini bastırabilmek için dev hoparlörler yerleştirildi ve son ses müzik açıldı, işçilerin toz içinde kalması amacıyla fabrika etrafındaki yola toprak döküldü, grev alanına vinç getirilerek işçiler bu vinçten kayda alındı. Tehdit ve engelleme girişimleri işçilere geri adım attıramadı. Vardiyadan çıkan işçiler grev alanında toplandı, yeni vardiyalardaki işçilerin de katılımıyla geceyarısı üretim büyük oranda durduruldu.

İşçilerin eylemine Hak-İş’e bağlı sendikalar da katıldı. Öz Gıda-İş Sendikası basın sözcüsü İsmail Uğur’un okuduğu basın açıklamasında Öz Gıda-İş Sendikası olarak Lezita’da örgütlenme çalışmasına başlanılan 2021 yılından bu tarafa süren tüm hukuki davaları kazanarak örgütlenme yetkisini aldıkları ancak sendikalaşan yüzlerce işçinin baskı ve zorla sendikadan istifa ettirildiği ve işten atıldığı söylendi. Sendikanın yetkisine rağmen patronların sözleşme yapmayı her seferinde reddettiği söylenerek, “Bizim için grevden başka çıkar bir yol bırakmadı” denildi. Açıklamada, “Emekleriyle Lezita’yı Türkiye’nin ilk büyük 100 şirketi arasına sokan binlerce işçi kardeşimizin iradesini yok sayarak, onlara adeta köle muamelesi yaparak, daha da trajik olanı ise; ta Hindistan’dan ithal işçi getirip bölge halkına ihanet etti. Bugün burada canla başla ortaya koyduğumuz direniş; işveren tarafından onurlarıyla oynanan emekçilerimizin ve bölge halkının onur mücadelesidir” denildi.

Açıklama “Tüm hukuki davaları kazanmamıza rağmen hukukun gereğini yerine getirmeyen, işçileri baskı ve mobbing ile yıldırmaya çalışan bir iradeye karşı mücadele veriyoruz. Lezita yönetimi işçinin iradesini kırmak için her türlü yasa ve etik dışı yola başvuruyor. İşveren tüm bu hukuksuzluğu pervasızca ortaya koyarken, emekçilerin en temel anayasal hakkını kim savunacak? Bu ülkenin üreten gücü olan işçiler kime güvenecek, hakkını nasıl koruyacak? Emekçiye sahip çıkmak sadece seçim zamanlarında oy istemekle olmaz. Emeği sömürülen, iradesi hiçe sayılan, sendikal çalışma hakkı engellenen işçinin yanında durun lütfen. İşçiyi kayırın demiyoruz, zorbalıkla engellenen anayasal haklarını kullanmalarını sağlayın diyoruz. Bu hukuk tanımazlığa karşı hukukun gereğini yapın diyoruz.” denilerek sona erdi.


Lezita’da greve günler kala işçiler üzerindeki baskıyı artıran patron Hindistan’dan yabancı işçi transfer ederek, grev kırıcılığına kalkışmıştı. Öz Gıda-İş yetkilileri ve işten çıkarılan işçiler grev kararının hemen ardından gelen bu hamleyi ''grev kırıcılık" olarak nitelendirerek buna izin vermeyeceklerini, hukuki yollara başvuracaklarını açıklamıştı. Sendika, tepkilerinin Hintli işçilere değil, onları grev kırıcılığa zorlayan patronlara karşı olduğunun altını çizmişti. Lezita ise yabancı işçi çalıştırmanın "işin sürdürülebilirliği ve üretimin devamlılığı açısından başvurulan bir yöntem" olduğunu savunmuştu.