< Şubat Ayında En Az 144 İşçi iş Cinayetinde Katledildi

İSİG Meclisi'nin raprouna göre 2024 Şubat ayında patronların maliyet olarak gördükleri İSİG önlemlerinin alınmaması nedeniyle en az 144 işçi iş cinayetinde katledildi. Bu ay iş cinayetleri raporunda inşaat,maden, denizcilik, çocuk işçiler ve belediye hizmetleri öne çıktı.

İşçi Sağlığı Ve İş Güvenliği Meclisi, 2024 Şubat ayı iş cinayetleri raporunu açıkladı. Rapor İliç’te göçük altında kalan maden işçileri ve Marmara Denizi’nde batan Batuhan A gemisindeki deniz işçileri şahsında bugüne kadar iş cinayetlerinde hayatını kaybeden ve cenazelerine dahi ulaşıl(a)mayan işçilere atfedildi.

Raporda Bağımsız Maden İş Sendikası tarafından hazırlanan “Anagold Gözlem Raporu - Öncesi ve Sonrasıyla 13 Şubat” başlıklı raporunda yer alan Kanada ve ABD kökenli Anagold Madencilik'e ait Çöpler Altın Madeni 'ndeki ihmallere, kazadan kısa sürede önce işçilerin Türkiye Maden-İş i'ten istifa ederek Bağımsız Maden İş Sendikası'na üye olmaları üzerine işçilere uygulanan sendikal baskılara, deneyimsizliğe dikkat çekildi.

"2011'de 11 İşçi Göçükte Kaldı Şirkete 24 Taksitli Para Cezası Kesildi"

Şubat 2011'de Ciner'in Kahramanmaraş Afşin Çöllolar açık kömür madeninde göçük olduğu 9 işçinin hala toprak altında kaldığı 11 maden işçisinin hayatını kaybettiği hatırlatılan raporda "Arama çalışmalarına son verilip göçüğün olduğu alana anıtmezar dikilmişti ve mahkeme kararı 24 taksitte para cezasına çevrilmişti. Aynı olayların tekrarlanmasına izin vermeyelim, cenazelerimizin bulunması ve esas suçluların yargılanması için mücadele edelim çağrısı yapıldı.

"Deniz İşçilerinin Ölümleri İş Cinayeti Olarak Görülmüyor!"

Türkiye’de son dönemde deniz işçilerinin ölümleri sıkça duyulmaya başlandı. 19 Kasım’da Karadeniz’de Kafkametler ve 15 Şubat’ta da Batuhan A yük gemisi Marmara’da batmıştı. Denizlerde yaşanan kazalarda ölümler de tıpkı servisle işe gidip gelirken ya da taşımacılık yaparken yaşanan iş cinayetlerinde olduğu gibi adeta bir"trafik kazası" olarak görülüyor. Raporda "Oysa can kayıplarımızın boyutu devasadır ve bu ölümler alınmayan önlemler nedeniyle meydana gelmektedir" denilerek deniz işçilerinin de iş cinayetinde hayatlarını kaybettikleri vurgulandı.

Türkiye Deniz Ticaret Filosunda bulunan ve Gemi Sicili ve TUGS’a kayıtlı gemi/deniz taşıtlarının yaşlı oldukları, Avrupa’da 12 yaş ve üzeri gemiler 'yaşlı' sayılırken, ülkemizde 150 GT ve üzerinde toplam 2149 adet gemi/deniz aracı bulunuyor. Bu gemi ve deniz araçlarının 268’i 0-5 yaş, 307’si 6-10 yaş ve geriye kalan 1574’ü ise 11-31 yaş ve 31 yaş üzeri aralığında.

Rapora göre 2023 yılında Türkiye'de 240 deniz aracı kazası oldu. Bu kazalarda 19 kişi öldü, 727 kişi sağ kurtarıldı ve 42 kişi kayboldu. Batuhan A gemisi “53 yaşındaydı” ve ölen 6 deniz işçisinin şu ana kadar ikisinin cenazesine ulaşıldı. Kafkametler gemisinde ise ölen 12 deniz işçisinin yedisinin cenazesi bulunamadı. Bakan’ın Kafkametler’in batmasından iki ay önce mevzuat kapsamında denetime tabi tutulduğunu ancak herhangi bir eksiklik/uygunsuzluk tespit edilmediğini açıkladığıda hatırlatıldı. Oysa fırtınaya rağmen Kafkametler’in neden sefere çıkarıldığı, arama kurtarma faaliyetlerinin neden geç başladığı, yaklaşık bir ay önce Romanya’nın Sulina Limanı açıklarında karinasında (alt sacında) mayın patlaması meydana gelmesine rağmen “herhangi bir hasar oluşmadı” denilerek geminin seyrine ve sonrasında rutin seferlerine neden müsaade edildiği, denetimlerin ne derece ciddi yapıldığı soruları ise hala cevapsız kaldığına dikkat çekildi.

Şubat Ayında En Az 144 İş Cinayeti!

Yüzde 65’ini ulusal basından; yüzde 35’ini ise işçilerin mesai arkadaşları, aileleri, iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri, sendikalar ve yerel basından öğrenilen bilgilere göre Şubat ayında en az 144, her gün “en az” 5 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti.

Şubat Ayında İş Cinayetlerinin İşkollarına Göre Dağılımı

İnşaat, Yol işkolunda 39 işçi; Taşımacılık işkolunda 17 işçi; Madencilik işkolunda 13 işçi; Tarım, Orman işkolunda 12 emekçi (5 işçi ve 7 çiftçi); Metal işkolunda 11 işçi; Belediye, Genel İşler işkolunda 8 işçi; Gemi, Tersane, Deniz, Liman işkolunda 7 işçi; Konaklama, Eğlence işkolunda 6 işçi; Tekstil, Deri işkolunda 4 işçi; Ağaç, Kağıt işkolunda 4 işçi; Ticaret, Büro, Eğitim, Sinema işkolunda 4 işçi; Çimento, Toprak, Cam işkolunda 3 işçi; Sağlık, Sosyal Hizmetler işkolunda 3 işçi; Gıda, Şeker işkolunda 2 işçi; Petro-Kimya, Lastik işkolunda 2 işçi; elimizdeki veriler ışığında çalıştığı işkolunu belirleyemediğimiz 9 işçi hayatını kaybettti.

En çok ölüm inşaat işkolunda meydana geldi. :1 deprem şehrindeki inşaatların başlaması ile işçi ölümlerinin haberlerinin de gelmeye başladığı ifade edilen raporda Ocak ayında 17 ve Şubat ayında 12 olmak üzere bu yılın ilk iki ayında en az 29 inşaat işçisinin ölümünün bu şehirlerde meydana geldiği belirtildi.

Devletin yaptığı inşaatlarda daha çok iş güvenliği önlemi alındığının düşünüldüğü, oysa inşaatlarda kamu, büyük özel şirket ya da müteahhitlerin yaptığı iş olması taşeron çalışma sistemi nedeniyle yeterli güvenlik önlemlerinin alınmadığı ifade edilen raporda "TOKİ’nin (taşeronlara) yaptırdığı inşaatlarda Ocak ayında 6 ve Şubat ayında 7 işçi olmak üzere bu yılın ilk iki ayında en az 13 inşaat işçisinin hayatını kaybettiği belirtildi.

Yine rapora göre Şubat ayında en az 7 belediye işçisi (iştirak şirketleri ve belediyenin taşeron iş verdiği firmalarda) hayatını kaybetti. • Şubat ayında en az 3 moto kurye çalışma koşulları nedeniyle iş cinayetinde yaşamını yitirdi.

Şubat 64 sanayi sektörü işçisi, 42 inşaat sektörü işçisi, 26 hizmet sektörü işçisi ve 12 tarım sektörü işçisi hayatını kaybetti.

Yine raporda Şubat ayında 47 şehirde ve yurtdışında 3 ülkede (kısa vadeli çalışmak için gidilen veya Türkiye menşeili şirketlerde çalışan) iş cinayeti tespit edildiğine yer verildi.

Çorlu-İstanbul-Gebze hattı, İzmir bölgesi, Bursa-Balıkesir civarı, Şanlıurfa-Gaziantep havzası ve Konya-Antalya civarı ilk iki ayda iş cinayetlerinin yoğunlaştığı bölgeler olarak öne çıktı.

Şubat ayında iş cinayetlerinin yaş gruplarına göre dağılımı ise şöyle: 14 yaş ve altı 1 çocuk işçi, 15-17 yaş arası 5 çocuk/genç işçi, 18-29 yaş arası 28 işçi, 30-49 yaş arası 61 işçi, 50-64 yaş arası 35 işçi, 65 yaş ve üstü 10 işçi, yaşını bilmediğimiz 4 işçi hayatını kaybetti.

Şubat ayında 18 yaş altında 6 çocuk işçinin hayatını kaybettiği Ocak ayını da eklediğimizde ilk iki ayda 13 çocuk işçi ölümü olduğununa dikkat çeken İSİG Meclisi, Çocuk işçi ölümlerinin yarısından fazlasının meydana geldiği sektörün tarım alanında gerçekleştiğini belirtti..

Şubat Ayında En Az 5 Çocuk İşçi İş Cinayetinde Yaşamını Yitirdi

İSİG Meclisi Şubat ayında çocuk işçi ölümlerine dikkat çekti. 13 yaşındaki Yasin Dombay bir fırına kamyonetten odun taşırken kafası açılan arka kasa kapağı ile duvar arasında sıkışarak; 17 yaşındaki Furkan Çifçi çalıştığı tamirhanede çalıştırdığı otomobilin içinde uyuyakalıp egzoz gazından zehirlenerek; 17 yaşındaki Arda Günay bir işyerinin 7. katında sanayi tipi asansörü tamir ederken duvar ile kabin arasında sıkışarak; 17 yaşındaki MESEM’li Murat Can Eryılmaz 13 katlı bir inşaatta çalışırken yüksekten düşerek; 16 yaşındaki moto kurye Baran G. sipariş götürürken başka bir motosikletle çarpışarak; 15-17 yaş aralığındaki Deniz Tutan (yaşını tam öğrenemedik) çalıştığı kağıt toplama merkezinde intihar ederek; hayatını kaybetti.

Her ne kadar MESEM son aylarda öne çıksa da bu ay ölen çocukların sadece birinin MESEM kapsamında inşaatta çalışan öğrenci olduğunu bir öğrecinin, moto kurye ve diğerlerinin isd sanayide çalışan çıraklar oldukları ifade edildi.

Şubat ayında iş cinayetlerinin nedenlerine göre dağılımı şöyle:

Yüksekten Düşme nedeniyle 31 işçi; Ezilme, Göçük nedeniyle 31 işçi; Trafik, Servis Kazası nedeniyle 25 işçi; Kalp Krizi, Beyin Kanaması nedeniyle 14 işçi; Zehirlenme, Boğulma nedeniyle 11 işçi; Şiddet nedeniyle 6 işçi; Patlama, Yanma nedeniyle 5 işçi; Nesne Çarpması, Düşmesi nedeniyle 4 işçi; İntihar nedeniyle 3 işçi; Elektrik Çarpması nedeniyle 1 işçi; diğer nedenlerden dolayı 13 işçi hayatını kaybetti… İnşaatlarda yüksekten düşmeler, başta madencilik olmak üzere sanayide ezilme ve göçükler, taşımacılık işkolunda trafik kazaları ve tüm işkollarını yatay bir kesen olan aşırı-yoğun-fazla çalıştırmanın bir sonucu olan kalp krizi nedenli ölümler öne çıkıyor.

 

.Raporun Tamamı ve Grafikler İçin Tıklayınız.