İşçiler Sendikalı Oldukları İçin İşten Atıldı

Bursa'da bulunan Durak Tekstil'de sendikalı oldukları için 6 işçi işten atıldı. Öz İplik İş Sendikası fabrika önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Bursa'da bulunan Durak Tekstil'de işçilerin Ö İplik İş Sendikası'nda örgütlenmesi üzerine patron de sendikalı 6 işçiyi işten attı. Öz İplik İş Sendikası fabrika önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. "Durak Tekstil İşçileri Yalnız Değildir" yazılı pankart açılan eylemde "İş Ekmek Yoksa Barışta Yok", "İşçiyiz Haklıyız Kazanacağız", "Sendika Halktır Engellenemez", sloganları atıldı.

Öz İplik İş Sendikası yaptığı açıklamada Bursa'da faaliyet gösteren Durak Tekstıl işçilerinin yaklaşık beş ay kadar önce Öz İplik İş'e üye olmaya başladıkları ve bunun ardından Durak Tekstil yöneticileri tarafından işçilere baskı yapılmaya başlandığı, işçilerin anayasal, sendikal hak ve özgürlüklerinin engellendiği ve sendikaya üye olan 6 işçinin işten çıkarıldığı belirtildi.

Sendikaya üye olmak ve üyelikten ayrılmak anayasal haktır. Sendıkalaşmayı engellemek suçtur. "İşçiler burada sendikamıza üye olmak istiyor. Anayasal haklarını kullanmak istiyor. Durak Tekstil A Ş. Anayasanın 51. Maddesi ve 6356 sayı yasanın 25 maddesi olan sendikaya üye olma özgürlüğünü ihlal ediyor.

Durak Tekstil yetkilileri söz konusu tutum ve davranışlarıyla kamu davasına konu olabilecek suç işliyor" denildi.

Durak Tekstil'in, dünyaca ünlü markalara üretim yapan firmalara iplik tedarik eden, önemli markalara üretim yapan firmalarla bağlantılı bir fabrika olmasına karşın sendikal özgürlüklere saygı göstermediğine dikkat çekilen açıklamada Durak Tekstil yöneticilerinin işçileri haksız yere işten çıkardığı belirtildi.

"Farklı sebepleri bahane göstererek, sırf sendikalı oldular diye yaptığınız bu girişimle ilgili gerçekler er yada geç ortaya çıkacaktır. Bu işçiler bir an önce işlerine dönmeli. Çalışanların sendikaya üye olma özgürlüğüne saygı göstermelisiniz" denildi.

Uluslararası satış ağı dört kıtaya yayılan bu kadar büyük bir işyerinin övünerek bahsettiği ürünlerdeki kalite devamlılığını sağlayanın işçiler olduğu vurgulanarak "Büyümeden, markalaşmadan bahsediliyorsa, emekçilerin katkısı göz ardı edilemez. Emekçileri yok sayarak, müşteri odaklı bir çözüm çok da mümkün değildir" denildi.

Emekçilerin haklarına saygı duyulmasını, emekçilerin haklı taleplerinin Durak Tekstil'in büyüme stratejisinin temel bir parçası olarak görülmesi gerektiğini belirten Öz İplik İş Sendikası işçilerin sendikalı olma haklarına saygı gösterilmesi ve atılan işçilerin işe iade edilmesi gerektiğini vurguladı.

Eyleme DİSK bölge temsilcisi, Emekliler Sendikası, Savunması ve siyasi parti temsilcileri destek verdi.