< Eti Alüminyum'da Öz Çelik İş'ten Satış Sözleşmesi

Cengiz Holdin'e ait Eti Alüminyum'da toplu sözleşmede sefalet ücreti dayatmasına Öz Çelik İş Sendikası'nın patronla işbirliğine karşı işçiler iş bırakarak eyleme geçmişti. Öz Çelik iş işçilerin iradesini yok sayarak TİS imzaladı.

İşçilerin eylemi sürerken işbirlikçi sendika Öz Çelik İş sefalet sözleşmesine imza atarak işçileri sattı. Konya'nın Seydişehir ilçesinde bulunan Cengiz Holdinge ait Eti Alüminyüm işçilerinin sefalet ücreti dayatmasına karşı başlattıkları eylem 6. gününde Öz Çelik İş Sendikası'nın patronla sözleşme imzalayarak işçileri satması nedeniyle sona erdi.

Eti Alüminyüm patronu, 2024 yılında bitecek olan toplu iş sözleşmesinde asgari ücrete yapılan yüzde 50'lik enflasyon zammı ve yüzde +2 iyileştirme ile yüzde 56 oranında artışı dayattı. Öz Çelik İş'in patronlarla işbirliği yaparak kendilerini sefalete mahkum etmesine razı gelmeyen işçiler yüzde 100'lük zam talebiyle eyleme başladı.

Seydişehir halkının da desteğini alan işçiler fabrika önünde geceli gündüzlü eylemi 6 gündür sürdürüyordu. Direnişteki işçilere işten atma ve üretim yapılmazsa fabrikanın kapanacağı tehditleri yapılmaya başlandı. İşten atma tehditleri, işçilerin mimlenmesi ve son olarak iki gün daha fabrikada üretim yapılmazsa fabrikanın kapatılacağı tehditlerinin ardından işçiler dönüşümlü olarak iş başı yaptı. İşçiler vardiyalı olarak eylemi sürdürdü. İşbirlikçi Öz Çelik İş ise işçilerin kararlı duruşu karşısında direnişe eyleme çıkmak zorunda kaldı.

Eti İşçilerinin eylemine ve toplu sözleşme imzalanmasına ilişkin açıklama yapan Umut Sen Sözcüsü Ayşe Büşra Yılmaz, Özçelik-İş'in Seydişehir Eti Alüminyüm işçilerinin iradesini yok saydığını belirtti.

Yılmaz, "Sarı sendikanın yüzde 56 dayatmasına karşılık yüzde 100 zam talebiyle bir direniş başlattılar. Sendika bugün (13 Şubat) saat 14.30'da açıklama yapacağını duyurmasına rağmen, saatler öncesinde işçiler daha alanda toplanmamışken fabrika önüne geldi. Ve yüzde 56 zamdan yüzde 62'ye+iyileştirmelere dair söz aldığını söyledi. Apar topar fabrikanın önünü terk ettiler" dedi.

İşçilerin Öz Çelik İş'in kendilerini sattığının farkında olduğunu ifade eden Yılmaz, direnişin sona erdiğini ancak işçilerin mücadelesine devam edeceğini belirtti.