Dersim’de binlerce kişi, Emek ve Demokrasi Platformu’nun çağrısıyla Dersim’deki maden projelerine karşı yürüyüş düzenledi. Sanat Sokağı’nda başlayan yürüyüş Seyit Rıza Meydanı’ndaki mitingle son buldu.

Binlerce kişi, mitingden öncesi "Yaşam Alanlarımızı Savunuyoruz, Biz Kazanacağız" pankartıyla Sanat Sokağı’ndan Seyit Rıza Meydanı'na davul zurna ve zılgıtlarla yürüyüşe geçti. Yürüyüş sırasında sık sık "Madene Hayır Dersim'e Sahip Çık", "Dersim'de Maden İstemiyoruz" sloganları attı.

Mitingde ilk olarak konuşan Emek ve Demokrasi Platformundan Kenan Çetin, “Ülkemizde doğa alanları şirketlere peşkeş çekiliyor. Karadeniz’deki direnişi de Dersim’den selamlıyoruz. Kaz Dağlarında, İliç’te bölge halkı tehlike altında. Ege’de zeytin ağaçları da saldırı altında. Ege’ye de selamlarımızı iletiyoruz” dedi.

Dersim’deki doğa katliamının aylardır ağaç kesimleriyle sürdüğünü belirten Çetin, “Ovacık’ta Hozat’ta orman kesimleri yaşanıyor. Hükümet odun kıyımına izin veriyor. Ağaçlarımızı kesenlere ‘biz kazanacağız, halk kazanacağız’ diyoruz. Dersim’e sefer olunur ama zafer olunmaz. Bunu 150 yıl önce Osmanlı döneminde denediler, '38 kıyımı ile denediler. İnsanımıza, inancımıza saldırdılar ama biz Dersimliler geçmişte olduğu gibi bugün de dimdik duruyoruz. Bugün doğaya sahip çıkmak için buradayız. Bu katliama karşı duruş daha da gelişecektir. İzin vermeyeceğiz, biz kazanacağız, doğa kazanacak. Emekten ve demokrasiden yana olanların birleşmesi gerekiyor. Örgütlü bir güç tek çaredir. Geride yaşanacak daha güzel bir dünya için mücadeleyi büyütmeliyiz” dedi.

Yapılan konuşmalarda tüm ülkede yapılan doğa katliamları hatırlatılırken, Kürdistan doğasında yapılan talanın da bir savaş şekli olduğu söylendi.

Eylemde Dersim Doğa ve Kültür Derneği’nin ekolojik talanlara dikkat çeken skeç oynanıp, ardından miting halay ve zılgıtlarla sonlandı.