Muğla'nın Milas ilçesinde yüzlerce kişi zeytin alanlarının rant için maden alanlarına dönüştürülmesine karşı Milas Atapark'ta mitingde buluştu.

Muğla Milas Kent Konseyi zeytin alanlarının rant için maden alanlarına dönüştürülmek istenmesine karşı 17 Nisan Pazar günü Milas Atapark'ta yürüyüş ve miting gerçekleştirdi.

Saat 13:00'da Atapark'ta toplanan kitle "Zeytin Hayattır, Zeytinime Dokunma", "Havana, Suyuna, Zeytinine Sahip Çık", "Milas Uyuma Zeytinine Sahip Çık", "Zeytin, Yaşam, Özgürlük", "Deştin Çayı Özgür Akacak", "Akbelen Ormanını Vermeyeceğiz" "Zeytinime Dokunma Sabrımı Taşırma", "Maden Öldürür Zeytin Yaşatır" sloganlarıyla Milas merkezinde yürüyüş gerçekleştirerek Atapark'a döndü.

Atapark'taki miting çevre illerden gelen Kent Konseyleri, doğa platformları, siyasi partiler'in selamlanması ve Mustafa Tezcan konseriyle başladı.

Mustafa Tezcan konserinin ardından Milas Kent Konseyi adına açıklama yapıldı. Açıklamayı Milas Kent Konseyi Başkanı Çağlayan Üçpınar okudu.

Üçpınar açıklamasına "Konuşmama Montaigne’nin bir sözü ile başlamak istiyorum, Montaigne diyor ki; 'Özgürlüğü ve hayatı hak edenler, onu her gün yeniden fethetmek zorundadırlar.' Yani özgürlük sürekli sahip olduğumuz bir hak değil, sürekli mücadelelerle kazandığımız bir yaşam biçimidir. İnsanlık tarihi, insanları özgürlüğünden ve haklarından alıkoyanlar ile kısıtlamalara ve ayrımcı tutumlara karşı koyup mücadele edenlerin tarihidir." sözleriyle başladı.

1 Mart 2022 Tarih ve 31765 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanan yönetmelik ile maden yönetmeliğinde yapılan değişikliğe değinen Üçpınar bu yönetmelikle birlikte zeytin sahalarının madencilik faaliyetleri için kaldırılmasının önünün açıldığını belirtti. Yönetmeliğin ardından bölgede yaşananları aktaran Üçpınar "Bölgemizdeki Termik Santrallerin işletmesini yapan YK Enerji, Akbelen bölgesindeki zeytinlik alana girerek 25-30 adet zeytin ağacını usülsüz olarak sökmüştür. Bölgede 280 gündür nöbet tutan Akbelen Direnişçileri grubu ve köylüler, firmanın makinasının önüne geçerek daha fazla söküme engel olmuş ve şirket yetkililerinin ve makinasının sahadan çıkarılmasını sağlamışlardır. Zeytinine sahip çıkan Akbelen Direnişçilerini ve köylülerini kutluyoruz." dedi.

Sökülen zeytinlerin ardından YK Enerji yetkilisinin, zeytinlik alanların madencilik faaliyetleri için kendilerine tahsis edildiğini ve yöre köylülerinin zeytinliklerini de bedeli karşılığı satın aldıklarını, söküm yapılan bölgenin kendi mülkiyetlerinde olduğunu söylediğini aktaran Üçpınar "Burası kendi mülkiyetimizdir, istediğimizi yaparız demeye getirmektedirler. Bu usulsüz ve kanuna aykırı açıklama bile nasıl keyfi bir uygulama niyetinde olduklarını açıkça göstermektedir." dedi.

Kanunda belirtilen "Zeytin ağacı kesilemez ve sökülemez" maddesine uyulmadığını söyleyen Üçpınar "Daha önce de mülkiyetini aldıkları zeytinlik alanlarda 25-30.000 civarında ağacı kestiklerini yöredeki köylüler anlatmaktadırlar. Üstelik de zeytin ağaçlarını para karşılığı köylülere kestirmişler ve kanun hakkında yeterince bilgi sahibi olmayan köylülere bu suçu işletmişlerdir." dedi.

Üçpınar sözlerini "Zeytine ve hayatıma dokunma diyoruz. Dokundurmayacağız!" diyerek sonlandırdı.

Açıklamanın ardından Grup Pusula konseriyle devam eden miting alkışlarla sona erdi.