< < İkizköy'de Zeytinlik Katliamı -Güncellendi-

Muğla Milas’ta bulunan Yeniköy ve Kemerköy santraline kömür sağlamak amacıyla yaklaşık 700 dönüm ormanlık ve köylülerin zeytin arazilerinde maden ocağı açmak için, sabah saatlerinde şirketin zeytinleri kökünden sökmeye başladığı haberini alan köylüler ve çevreciler bölgeye hareket etti.

1 Mart tarihinde maden yönetmeliğinde yapılan değişiklikle zeytinlik alanların madene açılmasının hemen ardından şirket, köylülere zeytinlerini taşıması için süre vermişti...

Bu sabah saatlerinde kamyonlarla bölgeye gelen şirket çalışanları, zeytin ağaçlarını yerinden söküp başka bir bölgeye taşımaya çalıştı.

Söküme karşı çıkan İkizköylüler ise bu katliamı engellemek için bölgede toplanmaya başladı. Sosyal medyadan da kamuoyuna çağrı yapan köylüler, “İkizköy Işıkdere'de kamulaştırılmış alandaki zeytinliklerden birini ‘taşımaya’ gelmiş şirket. Zeytinlik taşınmaz, yönetmeliğiniz yok hükmündedir! Zeytin ağacını söküp atacaklar, öldürecekler. Alana geçiyoruz, Milas, Bodrum destek lütfen” dedi. Bu esnada zeytinliğe dozerle giren Limak şirketi, yaklaşık 30 ağacı köklerini de parçalayarak kenara fırlattı.

İkizköy Çevre Platformu Sözcüsü Nejla Işık "Zeytin tarlalarımızı ve ormanlarımızı korumak için açtığımız iptal davaları devam ederken bugün tarlalarımızdaki asırlık zeytinlerin köklendiğini taşınmaya çalışıldığını öğrendik, engel olmak için şu anda bölgeye gidiyoruz, zeytin için adalet istiyoruz" dedi.

İkizköy Çevre Komitesi de "Yasa çok açık Zeytincilik sahaları daraltılamaz. Gerekçesi ne olursa olsun zeytinler izinsiz kesilemez, sökülemez. Yetkilileri yasaları uygulamaya, zeytinlikleri korumaya bu kıyımı durdurmaya davet ediyoruz" diyerek kamu kurumlarını göreve çağırdı.

Bu esnada iki kişinin jandarmanın saldırısıyla gözaltına alındığı öğrenildi.

İlerleyen saatlerde İkizköylülerin ve çevrecilerin desteği ile iş makineleri geri çekilmek zorunda kaldı. İlçe Tarım Müdürlüğü tespit çalışması yaptı. Buna göre, yaşları 80 ile 120 arasında değişen 17 zeytin ağacı söküldü.

“Taşınacağı” vaad edilen 100 küsur yaşındaki ağaçlar kepçeyle sökülürken, ağaçların hepsinin köklerinin zarar gördüğü medyaya yansıyan karelerde de görülüyor. Bu ağaçların canlanma şansı yok.