Limak Ankara Çimento Fabrikasının üretim binası ve eklentilerinin yıkımıyla ilgili Asbest Söküm Uzmanları Derneği asbest tehlikesine karşı uyarıda bulundu.

Ankara Güvercinlik mevkii Bahçekapı mahallesinde bulunan Limak Ankara Çimento Fabrikasının üretim binası ve eklentilerinin yıkımına başlandı.

 

Asbest Tehlikesi Kamuoyuyla Paylaşılmalı

Asbest Söküm Uzmanları Derneği konuyla ilgili açıklama yaparak asbest tehlikesine karşı uyararak bilgilerin kamuoyu ile paylaşılmasını istedi.

ASUD Başkanı Mehmet Şeyhmus Ensari, yaklaşık 1 yıl önce yıkımın yapılacağını öğrendiklerini ve takip ettiklerini belirterek, “2010 yılında yasaklanan asbestin eski yapılarda yoğun olarak kullanıldığı belirtti.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Ankara Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün Ankara ili için ilgili belediyelere göndermiş olduğu 2 Temmuz 2018 tarihli yazıda, yıkılacak binaların asbest ve benzeri malzemelerden arındırılmadan ana yıkıma geçilmesine kesinlikle izin verilmemelidir” ifadelerinin yer aldığı hatırlatıldı.

 

“Yıkımlar Yönetmeliğe Göre Yapılmalı”

Bilgilerin kamuoyu ile paylaşılması gerektiğini belirten Ensari “Söz konusu yapıların yıkımında asbest envanter çalışması yapılıp yapılmadığı ve yapıldıysa ilgili firma veya Ankara Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından kamuoyu ile paylaşılması gerektiğini belirterek, yıkılacak yapıda asbest bulunması halinde çalışmaların Asbestle Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmelik hükümleri gereğince yapılması gerektiğini vurguladı.

Konunun takipçisi olacaklarını belirten Ensari, derneğe konu ile ilgili herhangi bir bilgi ulaştığı takdirde kamuoyu ile paylaşacaklarını da belirtti.