< < Hatay Özerli'de İmar Affı Verilen Evler Yıkılıyor

Hatay Özetli'de imar affı kapsamındaki halkın evleri yıkılmaya başladı. Halkın evlerinde oturamaması için önce elektrikleri kesildi. Ardından mahalleye iş makineleri ve polis geldi. Polis halkın mahalleye girmemesi ve komşularıyla bir araya gelmesini engellerken iş makineleri yıkıma başladı.

Hatay'ın Dörtyol ilçesi Özerli Mahallesi’nde 30 yıl boyunca ecrimisil vergisi* ödeyen ve yapı kayıt belgesi olan 72 hanenin yıkımı için iş makineleri ve polis mahalleye girdi.

Yıkılaxak 72 Hande en az 250 kişi ikamet ediyor. Mahalle halkının evlerini boşaltması için önce elektrikleri kesildi. Evlerinde oturamayarak dışarı çıkanların da evlerine girmesi önleniyor. Yıkım için mahalleye iş makineleri ve polis geldi. Polis insanların evlere girmesini ve komşularıyla bir araya gelmesini bariyerler koyarak ve barikat kurarak önlemeye çalışıyor.

Önce Elektrik Kesildi Sonra  Yıkım Başladı

Sabah saatlerinde mahalleye giriş kapatılırken mahalle sakinlerine destek olmaya gidenler mahalleye alınmak istenmedi. 11.00 sularında mahallenin elektriği kesildi, yıkım için dozerler girdi. Evlerini yıktırmak istemeyen Özerliler ve yıkım için gelen ekipleriyle tartışmaya ve yıkımı engellemeye çalışıyor.

Özerli Mahallesi halkı sosyal medya üzerinden sesini duyurmaya ve destek bulmaya çalışıyor. Özerli Mahallesi'nde 10 yıldır yaşadığını söyleyen, Volkan Eldem, evlerinin dere yatağında olduğu gerekçesiyle yıkılmak istendiğini, fakat buna ilişkin kendisine tebligat gelmediğini aktardı. 3 ay önce komşularına evlerin boşaltılması için tebligat yapıldığını aktaran Eldem, "Mahalle sakinleri olarak dava açtıkl, dava henüz sonuçlanmadı. Ama evlerimizi boşaltmaya zorluyorlar ve şu an yıkım başladı" dedi.

 

"Yıkılacak Ev İçin Neden Vergi Ödedik?"

Evleri için yıllarca devlete vergi ödediklerini, yapı belgeleri olduğunu , yakın zamanda da ayrıca imar barışı için para ödediklerini aktaran Eldem, “Biz evlerin yıkılacağını hiç düşünmedik. Yıllarca harç, vergi, her türlü ödemelerini yaptık. Hatta imar barışı da olunca evlerimizde iyice güçlendirmeler yaptırdım. Madem evlerimiz yıkılacaktı neden niye yıllarca bu vergileri harçları ödedik” diye tepki gösterdi.

 

"Bize Yer Göstersinler"

Kendi evinin dere yatağından 500 metre uzaklıkta olduğuna, hiçbir zaman mahallelinin dere yatağından dolayı bir sıkıntı yaşamadığına dikkat çeken Eldem, “Kurumuş dere yatağı. Yağmur yağdığında hiçbir zaman evimizi sel basmadı. İlla da çıkmamız gerekiyorsa bize yer göstersinler. Çıkın demekle olmuyor. Derdimizi anlatmaya Kaymakam’a gittik bizimle önce görüşmek istemedi. Sonra 10 dakika görüştük. Bizi ciddiye almadı. ‘Dere yatağı çıkacaksınız’ dedi. Tamam, çıkalım da nereye gidelim” diye sordu.

Özerli Mahallesi'nde halk evlerimim yıkılmasını önlemeye çalışırken devlet yetkililerine "Bizi evsiz bırakmayın" diye seslenirken polisin engelleme ve gözaltına alma tehditlerine ksrşı kamuoyuna dayanışma çağrısında bulunuyor.

*Ecrimisil Vergisi: Bir gayrimenkulün, sahibinin izni olmaksızın kullanılması sonucu oluşan tazminat hakkı.