< < Yaşasın Fransa İşçi Sınıfı

Fransa işçi sınıfı, milyonlarca insanla grev ve gösterilerle sokaklarda.

Meşhur saman çöpü -daha çok büyük bir saman demeti gibi- Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un emeklilik yaşını 62'den 64'e yükseltme kararıydı. Bir işçi emekli olmadan önce maksimum fayda ile çalışmalıdır. Fransa'da hem kamu hem de özel sektördeki çoğu emekli için, devlet emekli maaşı tek gelir kaynaklarıdır.

Bu neden bu kadar önemli?

Emekli maaşları için verilen mücadele, aslında ertelenen maaşlar için verilen bir mücadeledir. Bir işçinin aldığı tazminatın bir kısmı düzenli maaş olarak ödenirken, bir kısmı daha sonraki bir tarihte emekli maaşı ve/veya sosyal güvenlik olarak ödenmek üzere ayrılır. Genellikle on yıllara yayılan bir süre boyunca zaten kazanılmış paradır.

Marx'ın artı değer olarak adlandırdığı -kar biçiminde gerçekleştirilen ödenmemiş emek- daha fazla ücret ödemeden daha fazlasını elde etmek için, kapitalistlerin 19. yüzyılda yaptıklarını 2023'te yapmaları zor olacaktır. O zamanlar maaşı artırmadan iş gününü uzatıyorlardı. Bu, bugün müthiş bir isyana neden olur!

Bunun yerine Fransız burjuvazisi, bir avro daha ödemeden işçilerin postlarından iki yıllık bir değer daha koparmaya çalışıyor! Ama karşı koyma olmayacağını düşündülerse, bu büyük bir yanlış hesaptı.

Sınıf savaş çizgileri daha net olamazdı. ABD dahil dünyanın geri kalanındaki işçiler için soru basitçe "Hangi taraftasın?" Buradaki işçi hareketi, Fransa'da emekli maaşlarında sınırda kalmak için mücadele eden işçilerle dayanışma içinde eylemler çağrısında bulunmalıdır. Birinin yaralanması herkesin yaralanmasıdır! Ve biri için bir kazanç, herkes için bir kazançtır.

ABD'li işçiler, okyanusun ötesindeki işçilerle birlik içinde birleşmekle kalmamalı, onları taklit etmelidir. ABD emek tarihinde kitlesel, birleşik grevlerin yalnızca birkaç örneği vardır: Seattle'da 1919; 1934, San Francisco, Minneapolis ve Toledo, Ohio'da; ülke genelinde göçmen işçilerin 1 Mayıs 2006 grevi; ve bir avuç diğerleri.

AFL-CIO'nun, Amazon ve Starbucks'ın sendikaları çökertmesine son verilmesini talep etmek için örgütsüz işçi saflarıyla birlikte kendi saflarına seslendiğini hayal edin! Her yerdeki işçilerin bu satırlar boyunca konuşmaya başlamasının zamanı geldi.

İşçi hakları insan haklarıdır!

Çeviri Kolektifi

WorkersWorld’ün 27 Mart 2023 tarihli Editör yazısıdır