27 Mart Pazartesi günü, Küba Ulusal Seçim Konseyi (CNE), ülkede 26 Mart Pazar günü yapılan yasama seçimlerinin ön sonuçlarını açıkladı. CEN başkanı Alina Balseiro, toplam 8.120.072 seçmenden 6.164.876 kişi, %75,92'si oy hakkını kullandı.

Küba’da Ulusal Meclis'in yeni seçilen üyeleri 19 Nisan'da göreve başlayacak ve aynı gün Küba'nın yeni Başkanı ve Başkan Yardımcısını seçecek. Pazar günkü yasama seçimlerinde 6 milyondan fazla Kübalı oy kullanma hakkını kullandı.

Balseiro ayrıca sandıklara düşen toplam oy pusulalarının %90,28'inin geçerli, %6,22'sinin boş ve %3,50'sinin bozuk olduğunu bildirdi. (...)

CEN başkanı, seçim gününün olaysız geçtiğini teyit ederek, gün boyunca disiplin, şeffaflık ve gerçeğe bağlılık ortamını takdir etti.

CEN'in parlamento seçimlerinin kesin sonuçlarını önümüzdeki günlerde açıklaması bekleniyor.

Millet Meclisi'nin yeni seçilen üyeleri, 19 Nisan'da göreve başlayacak ve görevlerine başlayacaklar. Aynı gün, yeni Cumhurbaşkanı ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı ile Meclis'in yönetim organı ve üyelerini seçecekler. Danıştay, diğerleri arasında.

Başkan Miguel Díaz-Canel ön sonuçları memnuniyetle karşıladı ve güçlü katılımı övdü.

“Dünden beri Devrimi savunmak için yola çıkan halkımıza güvendiğimizi söylüyoruz. ABD'nin gaddar önlemlerine, şiddetli kampanyaya ve çekimser kalma çağrılarına rağmen Küba %75,92 katılım oranıyla kazandı ve %72,10 hepimize oy verdi” dedi.

Başka bir tweette de "Kelimelerden daha fazlasını söyleyen rakamlar var: %75,92 katılım ve %72,10 oy birliği, bu kadar çok zorluğun ortasında temiz bir sayıdır" diyerek kutladı.

"Son sözü halk söyledi. Milletin ve dünyanın mevcut koşullarında olağanüstü olan oylarına karşılık vermenin tek bir yolu vardır, o da halkın vekaletine uymaktır. Yeni Ulusal Meclis, bizi seçenlerle sürekli temas halinde yasama yaparak mevcut ekonomik ve sosyal durumun üstesinden gelmenin muazzam zorluklarıyla karşı karşıya” dedi.


Uluslararası Tanınma ve Selamlar

Bolivya Devlet Başkanı Luis Arce, Küba Devlet Başkanı ve halkına selamlarını iletti. “Halkın İktidarı Ulusal Meclisini seçmek için sandık başına giden Başkan Miguel Díaz-Canel'e ve kardeş Küba halkına selamlar. Hiç kuşkusuz, birlik, devrim ve demokrasinin kazandığı, büyük bir nezaketin sergilendiği bir seçim günüydü. Tebrikler!" diye tweet attı.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolás Maduro da Küba halkını ve cumhurbaşkanını başarılı parlamento seçimlerinden dolayı kutladı ve ülkesinin Küba Devrimi'ne verdiği desteği yineledi.

"Bolivarcı Anavatan'dan, (José) Marti ve Fidel (Castro) Halkının, erdemli bir seçim gününde milyonlarca Kübalının yankılanan bir çoğunluk katılımıyla, bir kez daha sağlam ve sağlam ve Maduro hükümeti yaptığı açıklamada, "Latin Amerika, Karayipler ve dünya halkları için bir örnek, ilham ve rehber olan Devrimci Proje'ye güçlü destek" dedi.

Açıklamada, "Küba halkına, tarihi kaderi daha iyi bir dünya için aynı bayrakları dalgalandırarak çağlar boyunca birlikte yürümek olan halklarımız arasındaki kardeşlik ilişkisine olan kardeşçe ve destekleyici bağlılığımızı yineliyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Amerika Halkları için Bolivar İttifakı - Halkın Ticaret Anlaşması (ALBA-TCP) üyesi ülkeler de Küba halkını ve hükümetini olumlu seçim sonuçlarından dolayı tebrik ettiler.

“Küba Devleti'nin en yüksek iktidar organının seçilmesi, uluslararası topluluğa Küba Devrimi'nin ve ilkelerinin olgunluğu ve sürekliliği konusunda açık bir mesajdır. ALBA-TCP, bu yeni seçim nedeniyle Küba halkına ve hükümetine tebriklerini yineler ve Başkan Miguel Díaz-Canel'e desteğini ve Küba Devrimi'yle dayanışmasını ifade eder; Ayrıca, bu yeni yasama döneminde kendilerine en büyük başarıları diliyorum” dedi.

Çeviri Kolektifi

Peoples Dispatch'den alınarak çevrilmiştir