Geçen hafta, Güney Kafkasya ülkesi Gürcistan'da tuhaf ama fazlasıyla tanıdık bir dizi olay yaşandı.

7 Mart'tan itibaren başkent Tiflis'te şiddetli isyanlar patlak verdi. Gösteriler, kısa süre önce kar amacı gütmeyen kuruluşların, bireylerin ve medya kuruluşlarının, yıllık gelirlerinin %20'sinden fazlasını yurt dışından almaları halinde Gürcistan hükümetine kaydolmalarını zorunlu kılacak bir yasa öneren Gürcistan parlamentosu çevresinde toplanılmasıyla başladı.

Önerilen yasa derhal ABD, AB ve NATO'dan ürkütücü bir şekilde birleşmiş ve tutarlı bir tepkiyi tetikledi. Yasayı, Rus hükümetinin Gürcistan'daki "demokratik" muhalefeti bastırmak için kullandığı bir arka kapı olmakla suçladılar. Hatta bazı kurumsal medya kuruluşları, önerilen yabancı acente yasasını "kremlin benzeri" olarak anacak kadar ileri gitti.

Batılı emperyalist düzen, önerilen yasayı 2012'de kabul edilen bir Rus yasasını yansıttığı için kınadı. Batı'nın yabancı ajan kayıt yasasını kınaması arttıkça, iç karışıklık da arttı.

Sağcı özgürlükçü örgüt “Girchi” liderliğindeki Gürcistan'ın muhalefet partileri, Gürcistan'ın iktidar partisi olan Gürcistan Rüya Partisi (Georgia Dream Party)’ne karşı hızla büyük gösteriler düzenlediler. Muhalefete ve destekçilerine göre, bir şekilde Rus ajanları tarafından Batı'nın aleyhine çevrildi. Sözde 2012 Rus yasasını model alan bu yabancı ajan yasası böyle bir dönüşün kanıtı olarak öne sürülüyor.

Avrupa Birliği'ne girişin Gürcistan Rüya Partisi platformunun alamet-i farikası olduğu ve olmaya devam ettiği düşünüldüğünde, bu suçlamalar garip. Dahası, Gürcistan Rüya Partisi, Gürcistan'ın üyeliği beklentisiyle Gürcistan ile AB arasındaki ilişkileri açan anlaşmaların imzalanmasından sorumludur. Aynı partinin aniden Avrupalı müttefiklerinin aleyhine dönmesi ve Rusya Federasyonu'na dost bir politika gündemi benimsemesi garip görünüyor.

Buna rağmen medya, çevik kuvvet polisiyle çatışırken Avrupa Birliği ve NATO bayrakları sallayan cesur hükümet karşıtı protestocuların görüntüleriyle doldu. Bu çatışmalar ve ilgili haberler bir gece daha devam etti ve ardından Gürcistan Rüya Partisi tasarıyı geri çekme sözü verdi. Ancak, yeterince komik olan, büyük, radikal olarak Avrupa yanlısı ve Ukrayna yanlısı faşist gösteriler, talepleri karşılandıktan sonra bile Tiflis'te öfkeyle devam etti.

Batılı medya, tüm bunların organik olduğuna ve Gürcistan'daki şiddetli Avrupa yanlısı patlamanın, Rusya'nın uyuyan şeytani gündemine gerçek bir yanıt olduğuna inanmamızı istedi.

Gürcistan hızla siyasi kaosa sürüklenirken, Ukrayna ordusu ve müttefik nazi milisleri tarafından Donbass halkına karşı sekiz yıllık bir terör savaşını başlatan Ukrayna'daki 2014 faşist Euromaidan darbesini hatırlamamak elde değil. Rusya'nın mevcut denazifikasyon kampanyası ve NATO'nun kuklası Ukrayna hükümetine karşı özel askeri operasyon, Maidan olmadan gerekli olmazdı.

Gerçekten daha olası olan nedir? Tutarlı bir şekilde Avrupa yanlısı olan Gürcistan Rüya Partisi, Rus müdahalesinin tuzağına mı düştü, yoksa ABD ve müttefikleri, Rusya ile sınırı olan bir ülkede kaosu teşvik etmek için bir kama sorunu mu yarattı?

Tüm bu destanın en tuhaf yanı, Gürcistan hükümetinin yasanın ABD'deki bir muadiline göre modellendiğine yemin etmesi. Eşdeğer ABD yasası, Yabancı Temsilciler Kayıt Yasası, hükümetin "yabancı ajanlar" olduğuna inandığı kişilerin ilişkileri ve finansmanı açıklamasını gerektirir. İlginçtir ki, CNN ve benzeri yayın organları hiçbir zaman bu ABD yasasına "Kremlin" benzeri diye saldırmadı.

İster devam eden Dağlık Karabağ krizinden, ister 2014 faşist Ukraynalı Euromaidan'dan bahsedin, Batılı güçler sözde "renkli devrimleri" veya Rusya sınırlarındaki diğer huzursuzlukları körüklemek için propagandayı ve kar amacı gütmeyen kuruluşları kullanıyor.

Gürcistan'daki bu son siyasi krizin ne olduğu için çağrılması önemlidir: ABD destekli sahnelenmiş bir darbe terfisi. Rusya'nın NATO tarafından sağlanan Ukrayna birliklerine yönelik saldırısı meyvelerini vermeye başladığında, ABD, Ukrayna'da bir askeri uydu bulundurma konusunda çaresiz kaldı. Gürcistan'da katı bir faşist, NATO yanlısı Rus düşmanı darbe, ABD ve NATO'nun zaten Ukrayna, Suriye, Sudan ve Mali arasında yayılmış olan zayıf Rus askeri varlıklarını genişletme girişiminde başka bir savaş alanı açabilir.

Rusya, 2008'de Güney Osetya ve Abhazya'yı savunmak için askeri olarak müdahale etmek zorunda kaldığından, Rusya ile Gürcistan arasındaki askeri çatışma emsalsiz değil. Bu iki özerk bölge Rusya'dan ayrılmaya çalıştıktan sonra, Gürcü ordusu çok sayıda şehri bombalayarak sivilleri ve Rus barış güçlerini öldürdü. Bu senaryo tanıdık geliyorsa, bunun nedeni, faşist Ukrayna'nın Donbass'a karşı yürüttüğü 8 yıllık soykırımsal savaş sırasında, Birim tarafından sağlanan ve finanse edilen bir savaş sırasında oynanan destanın tamamen aynısıdır.

Emperyalist oyun kitabı etkili olabilir, ama yeni değil. Kendi kaderini tayin hakkının bastırılması ve aynı zamanda mağduriyet iddiasında bulunulması, emperyalist savaş makinesinin standart bir aracı gibi görünüyor.

Halihazırda gerici olan Gürcistan hükümetine karşı mevcut renkli devrim, ABD'nin Rusya, Çin ve küresel ezilen işçi sınıfına karşı yürüttüğü kampanyadaki bir başka satranç hamlesidir.

Çeviri Kolektifi

Struggle La Lucha'da yayınlanan Lev Koufax'ın yazdığı makalesinden çevrilmiştir.