Pulitzer ödüllü araştırmacı gazeteci Seymour Hersh'in "Amerika Kuzey Akım Boru Hattını Nasıl Çekti" başlıklı raporu 8 Şubat'ta yayınlandı. 26 Eylül 2022’de yapılan saldırıda ABD ile Norveç'in Rusya'nın Kuzey Akım boru hattını yok etmek için sofistike yöntemler kullandı.

21 Şubat'ta Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, uluslararası barış ve güvenliğe yönelik tehditler, özellikle de Kuzey Akım (boru hatları) 1 ve 2'yi sabote eden patlamalar hakkında bir araya geldi. Toplantıya brifing vermeleri istenen iki konuşmacı, yorumlarını gerçeklere dayandırdı. Hersh'in raporu da sunuldu. Bunlar, Columbia Üniversitesi profesörü ve küresel ekonomi uzmanı Jeffrey Sachs ve 27 yılını istihbarat analisti ve CIA'nın Sovyet dış politika şubesi eski başkanı olarak geçiren Raymond McGovern'dı.

Sachs, boru hattı saldırısını uluslararası bir terörizm eylemi olarak nitelendirerek başladı. Sabotajı yalnızca birkaç ülkenin gerçekleştirebileceğini, çünkü "çok yüksek derecede planlama, uzmanlık, teknolojik kapasite ve Baltık Denizi'ne erişim gerektirdiğini" söyledi. Adlandırılan ülkeler ABD, Rusya, İngiltere, Polonya, Norveç, Almanya, Danimarka ve İsveç idi. Rusya hariç, bu ülkelerin her biri NATO üyesi ve ABD'nin müttefikidir (The Washington Post, 16 Ağustos 2022)

Hersh, "boru hatlarının imhasının ABD tarafından planlandığına dair yaygın bir sonuç" olduğunu yazdı. Patlamaların hemen ardından Polonya'dan gelen "Teşekkürler ABD" tweet'ine atıfta bulundu.

Başkan Joe Biden, geçen yıl bir basın toplantısında şunları söyledi: “Eğer Rusya [Ukrayna'yı] işgal ederse... artık bir Kuzey Akım 2 olmayacak. Buna bir son vereceğiz.” Bir muhabir tarafından bunu nasıl yapacağı sorulduğunda Biden, “Söz veriyorum; bunu yapabileceğiz.” dedi.


ABD Güdüsü, Rolü

Kuzey Akım boru hatları Rusya'dan Baltık Denizi üzerinden doğrudan Almanya'ya uzanıyor ve iki ülkeyi ekonomik olarak birbirine bağlıyor. Boru hatları, 23 milyar dolara mal olan Rus-Alman ortak çabasıydı. Almanya'ya o kadar büyük bir Rus doğal gazı fazlası sağladılar ki, Almanya fazlasını Batı Avrupa'daki diğer ülkelere sattı ve Avrupa Birliği'ne gaz arzının %40'ını sağladı. Doğalgaz satışları, 2021 yılında Rusya'nın yıllık bütçesinin %45'ini sağladı.

Hersh, "Amerika'nın siyasi korkuları gerçekti" diye yazdı. Boru hattı Rusya'ya "ek ve çok ihtiyaç duyulan büyük bir gelir kaynağı sağladı ve Almanya ve Batı Avrupa'nın geri kalanı, Avrupa'nın Amerika'ya olan bağımlılığını azaltırken, Rusya tarafından sağlanan düşük maliyetli doğalgaza bağımlı hale gelecekti."

ABD, Kuzey Akım boru hattına düzenlenen saldırıdan Rusya'yı sorumlu tuttu. Sachs, konuşmasında Rusya'nın kendi boru hattını yok etmek gibi bir amacı olmadığına dikkat çekiyor: “Washington Post'un yakın tarihli bir raporu, NATO ülkelerinin istihbarat teşkilatlarının özel olarak Rusya'nın bu eylemi gerçekleştirdiğine dair hiçbir kanıt olmadığı sonucuna vardığını ortaya koydu. ”

Hersh'in kaynağına göre, ABD'nin Norveçli müttefikleri boru hattı saldırısını gerçekleştirmek için çok önemliydi. Son birkaç yılda Pentagon, Norveç'teki ABD Donanması ve Hava Kuvvetleri tesislerine yüz milyonlarca dolar yatırım yaptı. Norveç, "Ruslardan nefret ediyordu ve Norveç donanması, son derece karlı derin deniz petrol ve gaz aramalarında nesiller boyu deneyime sahip mükemmel denizciler ve dalgıçlarla doluydu". "Görevi gizli tutacaklarına güvenilebilirdi" çünkü ABD başarılı olursa, Norveç'in Avrupa'ya kendi doğalgazından daha fazlasını satmasına izin verecekti.

Hersh'in kaynağı, "Norveç donanması, boru hatlarının yalnızca 260 fit derinliğindeki bir deniz tabanı boyunca bir milden fazla aralıklı olduğu doğru noktayı bulmakta hızlıydı. Bu, dalgıçların menzili içinde olacaktır”. Norveç donanması ve ABD donanması dalgıçları, her Kuzey Akımı bir çift, iki boru hattına C-4'ü yerleştirdi. Patlamalar üç ay sonra 26 Eylül 2022'de tetiklendi ve Hersh, "operasyonel planlama hakkında doğrudan bilgiye sahip bir kaynağa göre, dört Kuzey Akım boru hattından üçünü yok etti" diye yazıyor.

Boru hattı patlamasıyla ilgili soruşturma Norveç, Almanya, Danimarka ve İsveç tarafından yürütülüyor. Ancak bulgularını henüz Rusya'ya, BM Güvenlik Konseyi'ne veya dünyanın geri kalanına açıklamadılar.


Bağımsız Soruşturma Çağrısı

Rusya, Güvenlik Konseyi üyelerine, BM genel sekreterinden Kuzey Akım saldırılarıyla ilgili hızlı bir şekilde bağımsız bir soruşturma başlatmasını isteyen bir karar taslağı dağıttı. Rusya'nın BM büyükelçisi Vassily Nebenzia, Güvenlik Konseyi'ne soruşturmalarının sonuçlarının "sadece şeffaf olmadığını değil, aynı zamanda Amerikalı kardeşinin izlerini kapattığını” söyledi.


Metan Patlaması - Savaşın İklim Maliyeti

Tahminler, hasarlı Kuzey Akım boru hatlarından yarım milyon metrik ton metan gazının patladığı yönünde; bu, daha önce kaydedilenlerden daha büyük bir miktarda bir seferde salındı.

Doğalgazın ana bileşeni olan metan, ısıyı karbondioksitten 80 kat daha verimli bir şekilde hapseder ve insan kaynaklı metan salınımı, hayvancılık ve pirinç tarlalarının yanı sıra tüm fosil yakıt geliştirme ve depolama alanlarından kaynaklanır. İnsan kaynaklı metan emisyon miktarlarının, yakın vadeli iklim değişikliği için karbondioksitten daha büyük bir faktör olduğu düşünülmektedir.

21 Şubat toplantısında, Güvenlik Konseyi üyeleri Ekvador, Gabon, Mozambik ve diğerlerinin temsilcileri, patlamanın bölgedeki deniz yaşamı üzerindeki hesaplanamaz kirlilik kaynağı hakkında konuştular; hava ve deniz seyrüseferine yönelik tehditler; yıkıcı iklim sonuçları; ve patlamanın, herhangi bir olayın öngörülemeyen sonuçları tetikleyebileceği karmaşık küresel jeopolitik durum için oluşturduğu tehlikeler. Birleşik Arap Emirlikleri, siyasi duruşa değil, bilime ve gerçeklere dayanan acil bir bağımsız soruşturma çağrısında bulunan birçok ülke temsilcisi arasında yer aldı.

Çin temsilcisi Zhang Jun, brifing veren Sachs ve McGovern tarafından paylaşılan çok miktardaki ayrıntılı bilginin "tamamen yanlış ve tamamen uydurma olduğu gerekçesiyle reddedilemeyeceğini" söyledi. ABD temsilcisinin ABD'nin patlamaya karıştığı iddialarını itibarsızlaştıran açıklamasına atıfta bulunuyordu.

Zhang, bu küreselleşme çağında sınır ötesi iletişim, enerji ve ulaşımda işbirliğine ihtiyaç olduğunu söyledi. Gelecekte sabotaj olaylarının önlenmesine yardımcı olmak için Çin Devlet Başkanı Xi Jinping tarafından önerilen küresel bir güvenlik girişimini duyurdu ve Güvenlik Konseyi'ni boru hattı patlamasıyla ilgili tarafsız ve profesyonel bir soruşturmayı hızlandırmaya çağırdı.

Sachs şunları söyledi: “Yeşil enerjiye küresel dönüşüm, uluslararası sular da dahil olmak üzere, önemli ölçüde sınır aşan altyapı gerektirecektir. Ülkelerin, altyapılarının üçüncü şahıslar tarafından tahrip edilmeyeceğinden tam olarak emin olmaları gerekir. Bazı Avrupa ülkeleri son zamanlarda açık deniz altyapılarının güvenliği konusundaki endişelerini dile getirdiler.”

Açıkçası, Pentagon yeşil enerjiye geçişe yardım etmekten çok, Rusya'ya karşı vekalet savaşını yoğunlaştırmakla ilgileniyor.

 

Workers World'den çevrilmiştir