Küba Ulusal Cinsel Eğitim Merkezi (CENESEX) direktörü ve Halk Gücü Ulusal Meclisi milletvekili Mariela Castro Espín'in, kadınların ev sahipliğinde düzenlenen "Küba'nın 'Aileler için Özgürlük Yasası'ndan Ne Öğrenebiliriz" web seminerine gönderdiği video mesajı 22 Ocak'ta Struggle/Mujeres En Lucha'da’da yayınlandı.

 

“Herkese selamlar. Ben Mariela Castro'yum.

Küba Devrimi'nde aile hukuku ile ilgili iki ana dönüm noktası vardır. Biri, 1975'te onaylanan ve yine halkın istişare sürecinden geçen ve referanduma götürülen Aile Kanunu'ydu.

Bu kanun, Küba toplumunda kadın ve erkekler arasında eşit haklar için teşvik edilen önemli değerlerin oluşturulmasına izin verdi, özellikle aile hayatında, eğitim görevlerinin ve ev işlerinin eşit dağılımında, cinsel bölünmenin ataerkil mirasını aşındırmaya başlamak için.

Bu kanun çok önemli bir rol oynadı ve o zamanlar dünyanın en gelişmiş kanunlarından biri olarak kabul edildi. Yine de bazı açılardan hetero-ataerkil bir kanun ve spesifik olarak hetero-normatif, ancak bu aşamada Küba toplumundan daha fazlası istenemez.

Özellikle hukuk ve sosyal bilimler ve beşeri bilimler alanındaki eğitim ve bilimsel gelişme, Küba kültürünün aile ve aile hukuku ile ilgili olarak güçlenmesine yol açtı. Kadın hakları konusunda ilerleme sağlandı.

Tüm bunlar istatistiksel düzeyde yansıtılıyor, çünkü Küba kadın parlamenterler açısından dünyada ikinci sırada yer alıyor: Küba parlamentosunun %53'ü kadınlardan oluşuyor. Ulusal Halk Gücü Meclisi'nde liderlik seviyelerinde artan bir kadın varlığı var. Kübalı kadınlar bilimde baskındır ve Küba toplumunun profesyonel düzeyde kadınların varlığının giderek daha fazla olduğu birkaç sektörü vardır.

Küba'da kadınlara saygı var ama toplum hala ataerkil. Ataerkillik, Devrimimizin ilerlemeleriyle aşınmış ve zayıflamış olsa da, önemli bir direniş var. Bu, 47 yıllık Aile Kanunu'ndan ve Küba'nın uluslararası hukukta bir devlet olarak kabul edildiği ve taahhüt edildiği kanunlardan dahil edilen tüm yeni unsurlardan sonra zorluklar yaratıyor.

İnsan haklarıyla ilgili olarak, Devrimimizde bu kanunları güncellemek gerekliydi, ancak ülkenin ekonomik ve sosyal kalkınma stratejisine göre, halkın katılımıyla: onların görüşleri, eleştirileri ve önerileri.

Bir sonraki adım, Nisan 2019'da onaylanan, yine halkın uzman istişaresine ve çok yüksek katılımlı bir referanduma sunulan önemli bir reform olan anayasa reformuydu. LGBTQ bireylerin haklarının güvence altına alındığı bu anayasaya nüfusun yaklaşık %87'si onay verdi.

Böylece, örneğin eşitlikçi evlilik denilen şey için değil, aynı zamanda cinsel ve üreme sağlığının, cinsel ve üreme haklarının ve büyükanne ve büyükbaba haklarının korunmasının güçlendirilmesi için önemli yollar açıldı.


'Halkımızın Kalbi, Aklı Ve İrfanı'

2022 Aile Yasası'nın başkalarının size açıklayacağı daha birçok unsuru var ve bazılarının dünyanın en gelişmişi olarak gördüğü, yani uluslararası uzmanların öyle düşündüğü bu değerli belgeyi okuyabileceksiniz.

Ama bu kanun, anayasa gibi, insanımızın kalbi, aklı ve irfanı ile yazılmıştır. Ve bu aynı zamanda yürekten gelen kod olarak da adlandırılır, çünkü sevgi bağlarına biyolojik bağların deli gömleğine göre öncelik verilir.

Bu, bazı dini grupların ve özellikle Katolik Kilisesi'nin, yeni hakların aşamalı olarak fethedilmesinde Devrim'in ilerlemesini engellemeye yönelik muhalefetine rağmen, gerçekten çok önemlidir. Bu, ilk kez %33 oranında olumsuz oy almasına rağmen, halkımızın geniş kabul görmüş bir yasaya ulaşmasıyla gerçek anlamda başarılmıştır.

Ama sorun değil. Giderek daha adil ve hakkaniyetli bir topluma ulaşmak için toplumsal ve öznel dönüşümlere duyulan ihtiyaç konusunda aktif bir vatandaşlık yaratmamıza izin verecek farkındalığı dönüştürmeye devam etmemiz için bu konularda hala var olan direnişi ve bunların bize yarattığı tüm zorlukları gösteriyor. Sosyalizme geçiş karmaşıktır ve bireysel farkındalık her zaman arka plandadır.

Halkımız, sosyalist bir haklar ve sosyal adalet toplumu bağlamında bir anayasayı ve çok gelişmiş bir aile kanununu onayladı ve sonuçtan çok memnunum.

Ayrıca, aile hukukunda bu yeni mevzuatın uygulanmasını izlemek ve değerlendirmek için bilime dayalı tüm analitik unsurları eğitmek ve sürekli olarak iletmek için ilerlemeye devam etmemiz gerektiğinin sorumluluğunu da hissediyorum.

Bu konuya gösterdiğiniz ilgi için çok teşekkür ediyor ve sizi, bir önceki kanunun 47 yılı aşkın süredir devam eden 40 yılı aşkın bir süredir uzlaşmanın sonucu olan bu değerli belgeyi okumaya davet ediyorum. Toplumumuz için önemi şu: Bu yönetmeliğin ele aldığı konularda daha bilinçli ve daha vicdanlı bir kültüre doğru ilerliyoruz.

Tekrar görüşene kadar ilginiz ve sıcak karşılamanız için çok teşekkür ederiz."


Çeviri Kolektifi

Struggle La-Lucha’dan alınarak çevrilmiştir