Oxfam tarafından 16 Ocak Pazartesi günü yayınlanan bir rapora göre, dünyanın en zengin %1'i, 2020'den bu yana insanlığın yarattığı tüm servetin üçte ikisinden fazlasını ele geçirdi ve geriye kalan üçte bir, nüfusun diğer %99'una kaldı.

'En Zenginlerin Hayatta Kalması' başlıklı rapor, dünya nüfusunun en zengin %1'inin, 2020'den bu yana yaratılan 42 trilyon ABD Doları'nın 26 trilyon ABD Doları'ndan fazlasını (yaklaşık %63) ele geçirdiğini yani 16 trilyon ABD Doları'nın (%37) neredeyse iki katına çıktığını belirtiyor. Bu, nüfusun geri kalanına gitti.

Oxfam, servetin yoğunlaşma oranının yeni on yılın ilk iki yılında her zamankinden daha hızlı olduğuna dikkat çekiyor. Önceki on yılda, süper zenginler yaratılan toplam servetin yaklaşık %54'üne el koymuştu.

Rapor, Pazartesi günü başlayan ve Cuma gününe kadar devam edecek olan Dünya Ekonomik Forumu'nun İsviçre'nin Davos kentinde düzenlenen yıllık toplantısı vesilesiyle yayınlandı. Dünyanın dört bir yanından 50'den fazla devlet başkanı ve yüzlerce şirket patronu katılıyor. Bu forum, son birkaç on yıldır düşük vergili, şirket yanlısı politikaların savunucusu olmuştur.

Oxfam, Davos buluşmasının "25 yıldır ilk kez aşırı yoksulluk ve aşırı zenginliğin aynı anda arttığı" bir dönemde gerçekleştiğinin altını çiziyor.

Rapor, dünya nüfusunun %90'ının kazandığı her dolar için bir milyarderin 1,7 milyon dolar kazandığını, bir milyarderin servetinin ise her gün 2,7 milyar dolar arttığını belirtiyor. Zenginliğin bu kontrolsüz yoğunlaşması, son on yılda hem toplam milyarder sayısının hem de servetlerinin ikiye katlanmasıyla sonuçlandı.

Bu, milyarlarca işçinin ücretlerinin enflasyonu geride bıraktığı ülkelerde yaşadığı bir zamanda oluyor.


Zenginler İçin Daha Yüksek Vergiler Artık Son Derece Gerekli

Oxfam raporu, dünyadaki toplam milyarderlerin yaklaşık yarısının veraset vergisinin olmadığı ülkelerde yaşadığını ve servetlerinin yaklaşık 5 trilyon ABD dolarını - Afrika kıtasının toplam GSYİH'sinden fazlasını- mirasçılarına devredeceklerini belirtiyor. Bu uygulama, tamamen "kazanılmamış ve varlıklarının getirilerinden elde edilen" bir gelirle yaşayan yeni bir "aristokrat seçkinler" grubu yaratır ve aşırı eşitsizliğin artmasına katkıda bulunur.

Oxfam'ın yönetici direktörü Gabriela Bucher Pazartesi günü yaptığı basın açıklamasında, "Sıradan insanlar yemek gibi temel ihtiyaçlar için günlük fedakarlıklar yaparken, süper zenginler en çılgın hayallerini bile aştı" dedi.

Aşırı şirket kârları enflasyonun yükselmesine katkıda bulunurken, dünya çapında yaklaşık 820 milyon insan aç kalıyor. Rapora göre İngiltere, ABD ve Avustralya'da zenginlerin elde ettiği kârlar bu ülkelerdeki enflasyona sırasıyla %54, %59 ve %60 katkıda bulundu. İspanya'da şirket kârları enflasyona %80'den fazla katkıda bulundu ve bu da halkın büyük bir bölümü için temel malları karşılanamaz hale getirdi.

Rapor, kadınların ve kızların dünyadaki açların çoğunluğunu, yaklaşık %60'ını oluşturduklarını, çünkü en az ve genellikle en son onlar yediklerini belirtiyor.

Oxfam, dünyanın en büyük milyarderlerine %5'lik bir vergi getirilmesi halinde, bunun yaklaşık 1,7 trilyon ABD doları getiri sağlayacağını ve yaklaşık 2 milyar insanı yoksulluktan kurtarmaya yeteceğini öne sürüyor.

Bucher, "süper zenginleri ve büyük şirketleri vergilendirmek, günümüzün örtüşen krizinden çıkış kapısıdır. En zenginler için yapılan vergi indirimlerinin, zenginliklerinin bir şekilde diğer herkese "damlaması" ile sonuçlandığı şeklindeki kullanışlı efsaneyi yıkmamızın zamanı geldi. Süper zenginler için kırk yıllık vergi indirimleri, yükselen bir dalganın tüm gemileri kaldırmadığını, sadece süper yatları kaldırdığını gösterdi.

Rapor, dolaylı vergilere odaklanan mevcut vergi rejimlerinin orantısız bir şekilde daha az kazananlara zarar verdiğini ve eşitsizliğe katkıda bulunduğunu belirtiyor.

Artan eşitsizlik, bazı ülkelerde demokrasiyle ilgili endişelere de yol açtı. Örneğin, dünyada en fazla sayıda yoksulun yaşadığı Hindistan'da, sadece 10 kişinin tüm ulusal servetin %40'ından fazlasına sahip olduğu belirtiliyor.

“Süper zenginlerden vergi almak, eşitsizliği azaltmanın ve demokrasiyi canlandırmanın stratejik ön koşuludur. İnovasyon için bunu yapmamız gerekiyor. Daha güçlü kamu hizmetleri için. Daha mutlu ve sağlıklı toplumlar için. Ve iklim kriziyle mücadele etmek için,” diyor Bucher.

Daha yüksek vergiler ayrıca, sağlık, altyapı veya eğitim gibi temel hizmetlere yapılan kamu harcamalarını artırmak yerine borç ödemeye öncelik vererek yoksul ülkelerin yarattığı sorunları çözmelerine yardımcı olabilir. Şu an itibariyle, en fakir ülkeler, zengin ülkelere olan borçlarını ödemek için sağlık hizmetlerinden dört kat daha fazla harcıyorlar.

Rapor, düşük vergi oranlarına yönelik politika tercihlerinin rasyonel bir temeli olmadığını belirtiyor. Zengin batı da dahil olmak üzere çoğu ülkede İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra benimsenen yüksek vergi rejimleri, "ekonomik kalkınmalarının en başarılı yıllarını" geçirmelerinin yanı sıra "eğitim ve sağlık gibi kamu hizmetlerine erişimin yaygınlaşmasında kilit rol oynadı". ”


Çeviri Kolektifi

Peoples Dispatch’den Çevrilmiştir