< Birleşik Krallık'ta Tarihi Grevler

2022 sona ererken bile, bu yıl İngiltere'yi kasıp kavuran, kamu ve özel sektörde yüzbinlerce işçinin daha iyi koşullar için mücadele ettiği grev dalgası, yavaşlama emaresi göstermiyor.

31 Aralık Cumartesi günü, demiryollarında temizlikçi olarak sözleşmeli olarak çalışan Ulusal Demiryolu, Denizcilik ve Taşımacılık İşçileri Sendikası'nın (RMT) 1000'den fazla üyesi, sektörün ilk ulusal grevine hazırlanıyor. Atalian Servet, Churchill ve Mitie gibi özel şirketlerdeki işçiler, saat başına 15 sterlin (18,04 dolar) ücret, şirket hastalık parası, iyi emekli maaşları ve "düzgün tatiller" için mücadele ediyor.

Fazla maaş, çalışma koşulları ve dayatılan kadrolar gibi sorunlar nedeniyle Cumartesi günü grevde ikinci günlerine girecek olan Docklands Hafif Demiryolundaki (DLR) ISS temizlik işçilerine katılacaklar.

Bu arada, Birleşik Krallık Sınır Personelinin 1.000'den fazla üyesi, 30 Aralık'ta grevinin üçüncü gününe girdi. Dört günlük eylem, Kamu ve Ticari Hizmetler Sendikası (PCS) tarafından Londra, Manchester, Birmingham, Cardiff ve Glasgow'un yanı sıra Newhaven limanında gerçekleşti.

Muhafazakârların önderliğindeki iktidardaki hükümet, sınır görevlileri de dahil olmak üzere kamu hizmetindeki işçiler için %2'lik bir ücret artışı teklif etti. PCS, %10 maaş artışı, iş güvenliği, iyileştirilmiş emekli maaşları ve işten çıkarma koşullarında kesinti olmaması talebiyle karşılık verdi.

Kasım ayında, 200'den fazla devlet dairesi ve kamu kurumundan 100.000 PCS üyesi, bu talepleri desteklemek için ezici bir çoğunlukla endüstriyel eylem lehine oy kullandı.

Bu kampanyanın bir parçası olarak, sürücü sınav görevlileri, Onaylı Sürüş Eğitmeni (ADI) sınav görevlileri ve yerel sürücü sınavı yöneticileri, 13 Aralık'ta İskoçya ve Kuzey İngiltere'de bir grev eylemi başlattı. Midlands’da eyleme çıktı.

Güney Batı İngiltere ve West Midlands'de karayolu trafik görevlisi ve kontrol odası operatörü olarak çalışan PCS üyeleri de 30 Aralık'ta iki günlük grev eylemi başlattı ve bu da 3-4 Ocak 2023 tarihleri arasında tüm bölgelerde bir greve yol açtı.

İşçiler ve sendikalar, ayrı müzakerelere tabi olarak belirli sektörel talepleri gündeme getirirken, bu yılki işçi ayaklanmasını birleştiren en önemli sorunlardan biri, İngiltere'nin ciddi bir maliyete tanık olması nedeniyle ücretlerin artan fiyatlara ayak uyduramamasıdır; yani yaşam krizi.

Ekim ayında 41 yılın en yüksek seviyesine çıkan enflasyon, Kasım ayında hafif bir düşüşle %10,7'ye ulaştı. Bu arada, Birleşik Krallık Sendikalar Kongresi'ne (TUC) göre, şu anda ortalama reel ücret 2008'dekinden daha düşük. Resolution Foundation'dan alınan veriler ayrıca hane halkı harcanabilir gelirinin 2022'de %3,3 oranında düştüğünü gösteriyor ki bu yıllık en büyük düşüş.

Resolution Foundation, hanehalklarının yaşam standartlarında daha fazla düşüş yaşamaya hazır olduğu konusunda uyardı; bu, rekorların başladığı 1950'lerden bu yana 2022'deki en büyük düşüşü kaydetti ve gelirlerin %3,8 oranında düşmesi bekleniyor.

Debt Justice'e göre, Birleşik Krallık'ta 15 milyon insan gıda ve enerji faturaları da dahil olmak üzere temel masrafları karşılamakta zorlanıyor ve giderek daha fazla haneyi borca itiyor. Bu, güvencesiz işlerin patlamasına izin verdi ve düşen gelirlere öncülük etti.

Birleşik Krallık'taki yaşam koşullarındaki bu sert düşüş, kemer sıkma gündemini ilerletmeye kararlı Muhafazakar bir hükümet tarafından denetleniyor ve bu kış milyonların evlerini ısıtmak için mücadele ettiği bir zamanda önlerinde “zor kararlar” olduğu konusunda uyarıda bulunuyor.

Yıllarca süren kemer sıkma politikalarının ve önemli kamu altyapısının boşaltılmasının etkisi de bu grevlerle vurgulandı.

Bu haftaki grevler, 15 Aralık'ta İngiltere, Kuzey İrlanda ve Galler'deki Kraliyet Hemşirelik Koleji'nden (RCN) 100.000'den fazla hemşirenin daha iyi ücret talep etmesi için yapılan tarihi grevler de dahil olmak üzere, kritik sektörlerdeki büyük endüstriyel eylemlerin hemen ardından gerçekleşti. 20 ve 21 Aralık'ta GMB, Unison ve Unite sendikalarına bağlı ambulans çalışanları grevdeydi.

TUC tarafından yapılan NHS ödeme ölçeklerinin analizi, hemşirelerin gerçek ücretlerinin geçen yıl boyunca 1.800 £ (2.164,6 $) düştüğünü ortaya koydu. Tory önderliğindeki kemer sıkma önlemleri ve özelleştirmeye yönelik bir baskı, sağlık çalışanlarının aşırı yüklendiği ve düşük maaş aldığı ve milyonlarca insanın tıbbi tedaviye erişmeyi beklemesiyle sonuçlandı.

Siyasi liderler ve hatta İngiltere Merkez Bankası, işçilerin adil bir şekilde ücret almalarını ve temel ihtiyaçlarını karşılayabilmelerini sağlamak yerine, işçileri kötülemeye çalıştılar ve ücretlerin yükseltilmesinin bir "ücret-fiyat sarmalını" tetikleyebileceği ve bunun da bir şekilde mücadele çabalarını engelleyebileceği konusunda uyarıda bulundular.

Ekim ayına ait veriler, nominal ücretin %6,4 artarak %11,1 olan enflasyonun oldukça altında olduğunu gösterdi. Ücretlerin enflasyonu aşmaması hatta aşmaması yönündeki bir talep, ücretlerin reel olarak düşürülmemesi yönündeki bir talepten başka bir şey değildir. Yine de, analizler yüksek enflasyonun başlangıçta tedarik zinciri şoklarından kaynaklandığını ortaya koysa da, hükümet suçu işçilerin üzerine atmaya çalıştı.

23-24 Aralık tarihleri arasında, İletişim İşçileri Sendikasına (CWU) bağlı 115.000 Royal Mail posta işçisi, "kendilerine dayatılan anlaşmaya varılmamış %2'lik ücret anlaşmasına" karşı mücadele ederek bu yıl 17. ve 18. günlerini greve koydular.

İşçilere daha yüksek maaş ödeyemediğini ve grevler nedeniyle 100 milyon sterlin (120 milyon dolar) kaybettiğini iddia eden Royal Mail, bir talebi reddederek 1,7 milyar sterlin (2,05 milyar dolar) 'savaş sandığı' inşa ettiğini açıkladı.

Sendikanın genel sekreteri Dave, "Bir şirket, bu parayı anlaşmazlığı çözmek ve hizmeti eski haline getirmek için kullanmak yerine, kendi işçilerini ezmek için 1,7 milyar sterlinlik bir fon oluşturmakla açıkça övündüğünde, o zaman karanlık güçlerin açıkça iş başında olduğunu bilirsiniz" dedi.

24 ve 27 Aralık tarihleri arasında, Network Rail'de çalışan 40.000'den fazla RMT üyesi ve 14 tren işletme şirketi, sendikanın hükümet bakanlarını demiryolu işverenlerinin bir anlaşmaya varmasını engellemekle suçlamasından bir gün sonra greve gitti.

12 Aralık'ta RMT, işçilerin iki yıllık bir süre içinde %5 ve %4'lük ücret artışı, binlerce iş kaybı, planlı bakımda %50 kesinti ve sosyal olmayan saatlerde %30 artış içeren bir teklifi reddettiğini duyurdu.

RMT Genel Sekreteri Mick Lynch, "Hükümet bu grevleri önlemek için parmağını kıpırdatmayı reddediyor ve İngiltere'de etkili grev eylemlerini yasadışı hale getirmek istedikleri açık" dedi.

Buna direneceğiz ve üyelerimiz, tüm sendikal hareketle birlikte işçiler için kare anlaşma, makul ücret artışları ve iyi çalışma koşulları için kampanyalarını sürdürecekler” dedi.

Sendika, 3-4 Ocak'ta ve ardından 6-7 Ocak'ta bir dizi iki günlük grev daha düzenledi. İngiltere, İskoçya ve Galler'deki tren makinistlerinin %96'sını temsil ettiği bildirilen bir başka sendika olan ASLEF de 15 şirketteki üyelerinin maaşla ilgili sorunlar nedeniyle 5 Ocak'ta greve gideceğini duyurdu.

Bu arada, 9 Ocak'tan itibaren İngiliz Tabipler Birliği, endüstriyel eylem için İngiltere genelinde 45.000 genç doktoru oylamaya başlayacak. Kuruluşa göre, genç doktorlar için eve götürme ücreti son 15 yılda %26 azaldı. Ayrıca, hükümetin teklif ettiği %2'lik ücret artışının, reel olarak %10'luk bir ücret kesintisi anlamına geleceği vurgulanmıştır.

Aynı zamanda, sağlık çalışanları, Unison tarafından 11 ve 23 Ocak'ta İngiltere'de ambulans hizmeti çalışanları tarafından düzenlenen grevler ve 18 ve 19 Ocak'ta RCN tarafından 55 NHS'yi etkileyecek bir dizi grev ile başka bir grev turu için hazırlanıyorlar.

Sendika, deneyimli hemşirelerin maaşlarının değerinin 2010'dan bu yana reel olarak %20 daha düşük olduğunu belirterek, enflasyonun %5 üzerinde (veya yaklaşık %19) ücret artışı talep etti. Bu arada, NHS Ücret İnceleme Kuruluşu bir ücret artışı önerdi 1.400 £ (1.693 $) veya %4'lük bir zam. Sendika, hükümetin müzakereleri başlatmaması halinde grevin planlandığı gibi devam edeceğini söyledi.

Kasım ayında 150 üniversitede 70.000'den fazla personel tarafından "şimdiye kadarki en büyük üniversite grevine" tanık olan İngiltere'nin eğitim sektörü, yeni yılda öğretmenlerin büyük bir grev turuna tanık olabilir. Öğretmenler ve sosyal hizmet uzmanları, 2011-11 ve 2020-21 arasında Birleşik Krallık'ta en düşük maaş artışına sahip oldular.

Milli Eğitim Sendikası'na (NEU) üye 300.000 öğretmen ve destek personeli, hükümetin “yukarıda tamamen finanse edilen” yardımları sağlayamamasıyla ilgili her tartışmada, greve gitmek isteyip istemeyeceklerini belirlemek için oy kullanma sürecinde.

NASUWT öğretmenler sendikası şu anda İngiltere, İskoçya ve Galler'deki okullarda ve altıncı sınıf kolejlerinde, hükümetin öğretmenlere %12'lik bir maaş ödülü ödememesi nedeniyle oylama yapıyor. Bu arada, İskoçya'daki ilkokullardaki NASUWT üyeleri 10 Ocak'ta, ardından 11 Ocak'ta ortaokul öğretmenleri greve gidecek.

10 ve 11 Ocak'taki grevler, Eğitim Enstitüsü'nün (EIS) iki günlük greviyle ve İskoç Orta Öğretim Öğretmenleri Derneği'nin (SSTA) üyelerinin greviyle aynı zamana denk gelecek.

Bu arada, İtfaiye Sendikası (FBU), işçilerin %5'lik "gülünç" bir maaş teklifini reddetmesinin ardından itfaiyecileri ve kontrol personelini potansiyel grev eylemine karşı oylamanın ortasında. Sendika, itfaiye şeflerine, kontrol ekibiyle birlikte gıda bankalarına güvenmek zorunda kalan ve faturalarını ödemekte zorlanan sıradan bir itfaiyeciden altı kata kadar daha fazla ödeme yapıldığına dikkat çekti. Oylama 30 Ocak'ta sona erecek.

Yalnızca Aralık ayında grev eylemlerinde tahmini 1 milyon iş günü kaybedildi, bu 1989'dan bu yana en yüksek rakam.

İşçiler 2023'te daha fazla grev için hazırlanırken, Başbakan Rishi Sunak, grev eylemlerini engellemek için "yeni zorlu yasalar" üzerinde çalıştığını duyurdu. Ulaştırma hizmetlerinde asgari hizmet seviyelerini sağlamaya yönelik bir yasa tasarısı Parlamento'da zaten sunulmuştur.

Bu arada, 11 sendika, bu yıl yürürlüğe giren ve İngiltere'deki şirketlerin grevler sırasında ajans personeli kiralamasına izin veren hükümet düzenlemelerine karşı yasal bir itirazda bulunmaya hazırlanıyor ve yargı incelemesinin Mart 2023'te yapılması bekleniyor.

Çeviri Kolektifi

Peoples Dispatch’de 31 Aralık günü Tanupriya Singh tarafından yayınlanan makaledir