12 Aralık Hareketi öncülüğünde uluslararası çeşitli kurum ve kuruluşlar bir metni imzaya açtılar ve “Fransa, ABD ve NATO Afrika’dan Defol” dediler.

Aşağıda imzası bulunan bizler, Afrika kıtasını kasıp kavuran Fransız yeni-sömürgeciliğine karşı isyanla sıkı dayanışmamızı ifade ediyoruz. Nijer'e Batı destekli ECOWAS (Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu) müdahalesine ve yaptırımlarına tamamen karşı çıkıyoruz ve ayrıca ABD, Avrupa Birliği ve diğer ülkelerin Mali, Burkina Faso ve Gine'ye yönelik devam eden yaptırım ve baskı kampanyasına da karşı çıkıyoruz. Afrika kıtasında, özellikle de Sahel ve Batı Afrika'da milyonlarca sömürülen ve dışlanmış insan, sefil yoksulluğun ve yeni-sömürgeci tabiyetin olmadığı bir gelecek talep ederek ayaklanıyor.

Nijer'de ülkenin %43'ü günde 2 dolardan az bir gelirle yaşıyor, %83'ü kırsal alanlarda yaşıyor, ancak yalnızca %9'unun elektriğe erişimi var ve Nijeryalıların %54'ünün temiz suya erişimi yok. Sahra altı Afrika'nın tamamındaki ülkeler için benzer istatistiklerden alıntı yapılabilir. Meydana gelen askeri geçişlerin ve halk ayaklanmalarının bağlamı budur. Bu, bu ulusların her yıl Afrikalı olmayanlar için yüz milyarlarca dolarlık zenginlik üretmesine rağmen oluyor. Hükümette değişiklik, ancak kitlelerin sistem değişikliğine yönelik yakıcı arzusu sayesinde mümkündür.

Fransa, Amerika Birleşik Devletleri ve çeşitli Afrikalı “liderler”, Batı Afrika'daki sivil-askeri hükümetlere yönelik suçlamalarda son derece ikiyüzlü davranıyorlar. Fransa ve ABD “demokrasiyi” yalnızca kendi kuklalarını etkilediğinde önemsiyorlar. Örneğin, 2010 yılında Fildişi Sahili'nin mevcut Devlet Başkanı Alassane Ouattara'yı göreve getiren Fransız destekli darbeyi tam olarak desteklediler ve 2020'de yasadışı bir şekilde üçüncü dönem için adaylığını koyduğunda ve işçi sınıfı Fildişilileri acımasız güçle bastırdığında hiç ses çıkarmadılar.

Özellikle Fransa, Batı ve Orta Afrika uluslarını gelişmemiş tutmak için CFA frangını kullandı ve limanlardan maden anlaşmalarına kadar Afrika ülkelerini son derece eşitsiz ekonomik ilişkilere zorladı. 2021'de teknelerle “yardım” göndermelerine rağmen Nijer'e yapılan “yardım” Nijerya başına haftalık 1,37 dolardı; eğitime yalnızca 7 sent, sağlık hizmetlerine destek için ise 15 sent harcandı.

Emperyalizmin Afrika kıtasındaki hakimiyetini kaybetmesiyle birlikte “demokrasiye başvurmak”, Rusya'yı suçlamak ve daha birçok bahaneler çaresizlikten doğuyor. NATO ülkelerinin askeri güçleri artık derinden eşitsiz bir düzeni uygulayamayacak durumda. Afrikalılar neler olup bittiğini anlıyor ve buna daha fazla katlanmayacaklar. Fransız yeni-sömürgeciliği, G7 ülkeleri tarafından Afrika'yı zincirlerde tutmaya yönelik desteklenen daha geniş bir politikalar dizisinin en iğrenç tezahürüdür; ona karşı ayaklanma bu prangaların kaldırılmasının ilk adımıdır.


ORGANİZASYONLAR (Alfabetik sıralama):

ANSWER (Act Now to Stop War and End Racism) Coalition

CACI-USA (Committee of Actions for Cote d’Ivoire)

CEMOTAP (Committee for the Elimination of Media Offensive to African People)

December 12th Movement

International Action Center

KOMOKODA (Komite Mobilizasyon kont Diktati an Ayiti)

Mobilization4Mumia

New York-New Jersey Cuba Si Coalition

Party for Socialism and Liberation

People’s Organization for Progress [POP]

Struggle for Socialism/La Lucha por el Socialismo

Workers World Party


Kurum ve kişiler 12 Aralık Hareketi'nin www.D12M.com internet sitesine giderek bildiriye imza atabilirler.

Çeviri Kolektifi

Workers.Org’dan çevrilmiştir