< < “Gönüllü” Değil İşçiyiz

Hindistan'ın Haryana eyaletinde yaklaşık 20.000 toplum sağlığı çalışanı son üç haftadır grevde. Akredite Sosyal Sağlık Aktivistleri (ASHA'lar) olarak bilinen bu kişiler, Hindistan genelinde kırsal ve kentsel alanlarda halk sağlığı hizmetlerinin ön saflarında yer alan bir milyondan fazla kadından oluşan işgücünün bir parçasıdır.

ASHA'lar önleyici sağlık hizmeti, üreme, anne ve çocuk ve genel olarak toplumsal bakımla ilgili 60'a yakın kritik görevi yerine getirmelerine rağmen, hükümet tarafından kamu sektörü çalışanı olarak tanınmıyor. Bunun yerine, "gönüllüler" olarak sınıflandırılıyorlar; bu da bu kadınlara asgari ücret, hastalık izni veya emekli maaşı da dahil olmak üzere temel çalışma hakları sağlamayan güvencesiz bir kategori...

Haryana'da devam eden grev, ASHA işçilerinin tanınma ve adil tazminat için yürüttüğü uzun mücadelenin bir parçası. COVID-19 salgınının başlangıcından bu yana, ülke çapında beş işçi eylemine ve eyalet düzeyinde ve yerel düzeyde çeşitli protesto ve grevlere seferber oldular ve katıldılar.

Hindistan'daki ASHA çalışanları yalnız değil. Güney Asya'daki diğer ülkelerde toplum sağlığı çalışanlarının devlet çalışanı statüleri, ücretler ve sosyal korumadan cinsel taciz ve güvenlikle ilgili sorunlara kadar çeşitli konularda benzer mücadelelerine tanık olduk.

Hindistan, Pakistan ve Nepal'deki toplum sağlığı çalışanları, hükümetlerin yanı sıra uluslararası kuruluşlara da haklarını tanımaları ve savunmaları çağrısında bulunan bir Talep Bildirgesi yayınlamak için bir araya geldi. “Toplum sağlığı işi iştir!” beyanıyla başlayan belge, Küresel Sendika Federasyonu ve Uluslararası Kamu Hizmetleri (PSI) tarafından desteklendi; “CHW'ler sağlık eğitimi, izleme ve aşılama programlarında önemli bir rol oynamaktadır. Toplumda çalışarak hükümet politikalarının ve kampanyalarının birincil habercileridirler… Ülkeler genelinde anne ve bebek ölüm oranlarındaki iyileşmenin omurgasını oluşturmuşlardır… Toplumdaki tüberküloz, diyabet ve hipertansiyon gibi hastalık vakalarını tespit ederler” denildi.

Talep Bildirgesi’nde dile getirilen başlıca talepler arasında, CHW'lerin kamu sektörü maaşları, korumaları ve sosyal yardımlarının yanı sıra Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından tanımlanan insana yakışır çalışma standartlarına hak kazanan kamu sağlık çalışanları olarak tanınması da yer alıyor. Bu, en azından geçerli asgari ücrete eşit olan ücreti, fazla mesai ücretini ve deneyime uygun ücret tarifelerini içerir.

Talep Bildirgesini hazırlayan sendikalar arasında yer alan Nepal Sağlık Gönüllüleri Derneği'nin (NEVA) başkanı Gita Thing, yaklaşık 30 yıldır Katmandu'da toplum sağlığı çalışanı veya (Kadın Toplum Sağlığı Gönüllüsü-FCHV) olarak çalışıyor.

Thing, Peoples Dispatch'e FCHV için belirlenen oranın 1.500 kişilik nüfus başına 1 olmasına rağmen toplum sağlığı çalışanlarının şu anda bireysel olarak yaklaşık 3.000 kişiye hizmet verdiğini söyledi.

Nepal'deki FCHV'ler yerel topluluklarında 90 ayrı görevi yerine getiriyor. Bu çeşitli görevler arasında tüberküloza yakalanan kişilerin tespit edilmesi ve onlara ilaç verilmesi, hamile kadınlar, bebekler ve 5 yaşın altındaki çocuklar hakkında veri toplanması, beslenme, hastalıklar ve temizlik konularında eğitim ve bilinçlendirme programları yürütülmesi, aşılama kampanyaları (insanların aşıya götürülmesi dahil) yer almaktadır. Aile planlaması tavsiyelerinin yanı sıra doğum kontrol bakımı da sağlarlar.

Sağlıkla ilgili bu görevlerin ötesinde, CHW'ler aynı zamanda ev halkı ve diğer anlaşmazlıklarda arabulucu olarak topluluklar içinde önemli bir sosyal rol oynamaktadır. Ayrıca bölgedeki çocuk işçiliği vakalarını tespit etmekle de görevlendiriliyorlar ve bunları daha sonra belediye yetkililerine bildirmeleri gerekiyor.

Nepal'deki FCHV'lere sabit bir ücret yerine yıllık 12.000 Nepal Rupisi (90,3 ABD Doları) seyahat harçlığı veriliyor. Bunun ötesinde, görevlendirildikleri her hükümet programı veya kampanya süresince kendilerine günlük 400 Nepal Rupisi (3 ABD Doları) tutarında bir “harçlık” ödeniyor. Thing, FCHV programına ilk katıldığı sırada ödeneğin yaklaşık 50 Nepal Rupisi (0,38 ABD Doları) olduğunu, mevcut seviyenin ancak %1'lik bir artışa ulaştığını söyledi.

“Şu anda bize ödenen 400 rupiyi sendikamızın mücadelesiyle elde ettik. Şimdi ödeneğin 1.000 Nepal rupisi'ne (7,5 ABD doları) yükseltilmesini talep ediyoruz.” diye ekliyor.

NEVA, tanınma mücadelesinde ismini de değiştirerek "gönüllüler" yerine "işçiler" koymaya çalışıyor. Bu çabanın bir parçası olarak FCHV'ler çalışma hayatında işçi olarak kaydolmaya başladı

Yerel düzeyde kurulan masalar, PSI tarafından desteklenen bir süreçtir. NEVA aynı zamanda işçilere sosyal güvenlik sağlanması için de lobi faaliyetleri yürütüyor.

CHW'lerin yalnızca olmasa da ağırlıklı olarak kadın olduğu göz önüne alındığında, bu işin kadınların kendi evlerinde yaptığı mevcut ücretsiz işlerin yanı sıra yapıldığını da belirtmek önemlidir.

“Ailelerimizin geçimini sağlayamıyoruz, çocuklarımızın okul masraflarını karşılayamıyoruz. Hindistan'ın Uttar Pradesh eyaletinden bir ASHA çalışanı ve kadınlardan oluşan bir sendika olan Hind Mahila Sabha'nın üyesi Archana Mishra, ailelere çocuklarına iyi beslenmelerini tavsiye ediyoruz, ancak kendi çocuklarımız için aynısını yapamıyoruz" dedi.

Uttar Pradesh'teki ASHA işçilerinin aylık bir ücret alması gerekiyor. Merkezi Hükümetten 2.000 (24,1 ABD Doları) ve Rs. Eyalet hükümetinden 1.500 (18 ABD Doları). Ancak Mishra, zaten yetersiz olan bu miktarın ödenmesinde altı aya varan gecikmelerin yaşandığını söyledi.

"İş yoğunluğumuz fazla. Herhangi bir zamanda, çoğu saha bazlı çalışma olan, eş zamanlı olarak uygulanan 2-3 ulusal sağlık kampanyası veya programı vardır. ASHA'lara kaydolduğumuzda bize tamamlanan her göreve göre teşvik ödeneceği söylendi. Ancak sonuçta ortaya çıkan şey, herhangi bir görevi tamamlayamazsak maaşımızın tamamının kesilmesi oluyor.”

Hindistan'da belirlenen standarda göre her bir ASHA çalışanı, 2.500 kişilik bir nüfustan veya 500 haneden sorumludur. Mishra, şu anda Kanpur'da 450 ASHA çalışanının 250.000 kişilik bir nüfusu denetlediğini belirterek, sahadaki gereksinimin en az 2.000 işçi olduğunu da sözlerine ekledi.

“Ekonomik sömürü değilse nedir bu… Kamu çalışanı olarak tanınmalıyız, istihdamımız düzenlenmeli ki en azından asgari ücret alabilelim. Bize saygı duyulmalı, sağlık politikamız olmalı, maaşımız olmalı, terfi imkanlarımız olmalı, emekli maaşlarımız olmalı.”

Ücretler ve sosyal haklarla ilgili önemli sorunlar, Hindistan ve Nepal örneğinde olduğu gibi sonuçta CHW'lerin işçi olarak tanınmasına bağlı olsa da, CHW'ler veya Bayan Sağlık Çalışanları (Pakistan’da LHW'ler) örneğinde olduğu gibi, bu tür resmi tanınmanın verilmesinden sonra bile sorunlar devam etmiştir.

“Kapsamlı sağlık hizmetleri kapsamını, düzenli hastalık testlerini ve zihinsel sağlık desteğini savunuyoruz. Şart, makul çalışma koşulları, yönetilebilir çalışma saatleri ve ücretli hastalık izni ve zorunlu doğum izni gibi yasal korumalar konusunda ısrar ediyor" dedi Pakistan'daki Pencap Kadın Sağlık Çalışanları Sendikası başkanı Iram Fatima.

Sağlık çalışanlarının halk sağlığı sistemindeki kritik rolü göz önüne alındığında, Talep Bildirgesi, aynı zamanda, özellikle de COVID-19 iyileştirme planı komiteleri gibi kamu hizmetlerine ilişkin protokollerin tasarlanması ve uygulanması söz konusu olduğunda, işçilerin ve temsilcilerinin ulusal politika oluşturma sürecine dahil edilmesini talep etmektedir.

Mishra, "Kampanya ve programlara yönelik mikro planlar, bir ASHA çalışanının bunları sahada gerçekte nasıl uygulayabileceği düşünülmeden, klimalı odalarda tasarlanıyor" dedi.

“Hükümet ASHA çalışanlarının sağlık sisteminin omurgası olduğunu söylüyor. Öyle ise omurgayı zayıflatmak yerine güçlendirmeleri gerekmez mi?”

CHW'ler ayrıca hükümete, Kişisel Koruma Ekipmanları (KKD'ler) ve güvenlik araçları ve fenerler dahil diğer ekipmanların sağlanması ve hastalık veya yaralanma durumunda tazminat da dahil olmak üzere yeterli iş sağlığı ve güvenliği hükümlerini uygulamaya koyma çağrısında bulundu.

ASHA çalışanları, Hindistan hükümetinin COVID-19 salgınıyla mücadelesinde ön saflarda yer aldı ve katkıları Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından da tanındı. ASHA'ları, potansiyel olarak veya fiilen Kovid-19 testi pozitif çıkan kişilerle doğrudan temasa sokan görevler olmasına rağmen, onlara yeterli koruyucu ekipman verilmedi.

CHW'ler ayrıca şiddet ve tacizden arınmış, şikayetlerin giderilmesi ve diğer destek biçimlerine yönelik hükümlerin bulunduğu bir çalışma ortamı yaratma ihtiyacını da vurguladı. Iram Fatima, "Bizim refahımız önemli ve biz bakım hakkını hak ediyoruz" diyor.

Bu bağlamda Bildirge, hükümetlere, CHW'lere kapsamlı sağlık ve hayat sigortası kapsamı, işle ilgili seyahatler de dahil olmak üzere yaralanma veya ölüm durumunda tazminat verilmesi, bulaşıcı hastalıkların düzenli olarak ücretsiz test edilmesi ve tedavisi, ücretli hastalık izni ve doğum izni. Ayrıca, sekiz saatlik iş günü hakkı ve güvenli olmayan çalışma koşulları veya maruz kalma korkusu durumunda bireysel veya toplu olarak çalışmayı durdurma hakkı da bulunmaktadır.

Hükümetler ayrıca düzenli akıl sağlığı kontrolleri ve danışmanlık, belirlenen sağlık ocaklarında veya yiyecek yardımı şeklinde besleyici gıda ve erişim imkanı olmayan CHW'ler için barınma şeklinde zihinsel ve psikososyal desteğe erişim sağlamalıdır.

Sonuç olarak Bildirge, "sağlığı zenginliğin önünde tutan bir sağlık sistemi" çağrısını gündeme getiriyor ve "herkesin bakım alabileceği ve alması gerektiği" ilkesine dayanıyor.

“Önemli bir ekonomi yeniden dağıtım gerektirecektir. Onlarca yıldır emeğimize ve bağlılığımıza katkıda bulunurken, milyarderler ve şirketler kamu yararını desteklemek için neredeyse hiç katkıda bulunmuyorlar” diye ekliyor Bildirge ve hükümetleri “eşitsizlikleri daha da kötüleştiren ve kolektif refahımızı baltalayan” kusurlu vergi sistemlerini ele almaya çağırıyor.

Çeviri Kolektifi

Peoples Dispatch’den derlenerek çevrilmiştir