Barış İçin Siyah İttifak Bildirisi

Nijer'in iktidardaki cuntasının destekçileri, 3 Ağustos 2023 Perşembe günü, Nijer'de ülkenin özgürlüğü için mücadele etmek ve yabancı müdahaleye karşı geri püskürtmek için çağrılan bir protesto öncesinde bir araya geldi, Barış İçin Siyah İttifak Bildirisi’ni yayınladı:

Siyahi Barış İttifakı'nın (BAP) Afrika Ekibi ve ABD Afrika Dışı Ağı (USOAN), Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu'nun (ECOWAS) Nijer'e askeri müdahaleye öncülük etme tehditlerini kınıyor; bunun ABD/AB/NATO çıkarlarına boyun eğme eylemi olacağına inanıyoruz. Batı emperyalizmi, Afrika üzerindeki yeni-sömürgeci hakimiyetini kaybediyor gibi görünürken, direnişi baltalamak için kukla ve vekil kullanımını genişletmeye çalışıyor.

26 Temmuz'da Nijer'de gerçekleşen askeri darbe, Cumhurbaşkanı Mohamed Bazoum'u görevden aldı ve ülkenin yeni lideri olarak General Abdourahamane Tchiani'yi atadı. 2021'den beri iktidarda olan Bazoum ve partisi, emperyalizmin, Fransa ve ABD’nin güvenilir hizmetkarlarıydı. Bu, ABD ve NATO müttefiklerinin neden bu özel darbe hakkında aşırı endişeli göründüklerini açıklamaya yardımcı olabilir.

Batı'nın Nijer'de "demokrasi"den yana olduğu yönündeki ikiyüzlü iddiaları, Sudan'daki askeri darbeye ve bu ülkedeki halk hareketinin maruz kaldığı siyasi baskıya verdiği yanıtla karşılaştırıldığında, boşa çıkıyor. Amerika Birleşik Devletleri (ve Batılı ortakları), Afrika'da demokratik olarak seçilmiş liderler Gana'dan Kwame Nkrumah, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nden (DRC) Patrice Lumumba ve Burkina Faso'dan Thomas Sankara'ya karşı olanlar gibi sayısız darbenin düzenlenmesinde parmağı vardı.

ABD/AB/NATO hakimiyet ekseninin amacı, Nijer ve Sahel bölgesinin sömürge kontrolüdür. Fransa ve diğer AB ülkeleri uranyum ithalatlarının %15-30'u için Nijer'e güveniyor ve bu Avrupa'nın nükleer enerji sektörü için kritik. Bu arada, Nijer nüfusunun çoğunluğunun elektriğe erişimi bile yok. Ayrıca Nijer, Batı Afrika'da çok sayıda Batılı askerin ABD komutasında konuşlandığı son eyalettir. "Teröre Karşı Savaş" rejimi. 100 milyon dolarlık ABD Agadez, Nijer'deki üs, ABD'nin bulunduğu yerdir. Afrika Komutanlığı (AFRICOM) dronlarını işletiyor ve o ülkedeki bu tür bir AFRICOM tesisinden sadece biri.

Kenya'daki Devrimci Sosyalist Birlik üyesi ve BAP'ın ABD'si Afrika Dışı Ağ Yönlendirme Komitesi diyor ki:

"Bütün bu faktörler için Fransa, AB ve ABD Nijer üzerindeki kontrolü sürdürmek istiyor. Yeni yetkilileri kuklaları Bazoum'u geri getirmeye veya selefinin Batı yanlısı duruşunu sürdürmek için General Tchiani ile bir anlaşmaya varmaya zorlamayı hedefliyorlar. Bu hazırlıklar önümüzdeki birkaç gün içinde başarısız olursa, Batılı emperyalistler Nijerya'nın hakimiyetindeki ECOWAS bloğuna piyadelerinin desteğiyle askeri müdahalede bulunmak istiyor.”

Açıktır ki ABD ve Fransa, Fransa sınır dışı edilmeden ve ABD burada bir sınır çizme kararı aldı. çıkarları tehdit altındadır. NATO, Amerika Birleşik Devletleri veya Fransa olmadan ECOWAS müdahale edemezdi. Afrika'daki tüm darbeler arasında ECOWAS'ın Nijer'de askeri müdahaleye hazır olması manidardır. Çünkü Batı'daki efendileri bunu talep ediyor. Görünüşe göre ECOWAS üyesi devletler, emperyalizme köleliği halkın iradesine tercih etmişler.

Haiti'de emperyalistler, Kenya ve Karayipler Topluluğu'nu (CARICOM) müdahalelerine kılıf olarak kullanıyor. Aynısını Nijer'deki darbe için yapmak üzere Nijerya Devlet Başkanı Bola Ahmed Tinubu ve ECOWAS var. Şimdi, liderlerinin tümü Nijer'in egemenliğini desteklediğini ifade eden Burkina Faso ve Mali'den oluşan birleşik bir cepheyle karşı karşıyalar. Gine CNRD, Comité National Du Rassemblement Et Du Développement (Ulusal Uzlaşma ve Kalkınma Komitesi) cephenin bir parçası olmasa da, sözcüleri Aminata Diallo, "…ECOWAS tarafından asker göndermemiz istenirse reddederiz..." dedi.

ECOWAS, Nijer ve darbe liderlerine mali yaptırımlar uygulayan Batı Afrika Ekonomik ve Parasal Birliği (UEMOA) ile birlikte komprador bir yapı olarak çalışıyor. Nijer'deki durum, ECOWAS üyelerinin önerdiği emperyalist liderliğindeki ve halk karşıtı militarize bir tepkiyi değil, bir Afrika tepkisini gerektiriyor.

Barış için Kara İttifak Ekim 2023, Afrika kıtasının Batı tarafından askerileştirilmesine karşı Uluslararası Eylem Ayı, ABD'nin Afrika Komutanlığı (AFRICOM) kapatıldı, her zamankinden daha önemli olacak. Yıllık Eylem Ayı, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Afrika halklarına karşı yürütülen iç savaşı, Amerika Birleşik Devletleri'nin Afrika kıtasında ve küresel olarak yürüttüğü savaşla bırakan bir siyasi eğitim ve eylem fırsatıdır.

Haiti'den Nijer'e ve ötesine, bir Pan-Afrikacılık anlayışı inşa etmeli ve Haiti, Amerika ve Afrika'daki Afrikalı/Siyah insanlar arasındaki birbirine bağlı jeopolitik ve ekonomik çıkarları aydınlatmalıyız.

Afrika kıtası ve emperyalist ülkelerin enklavlarında, ülke içinde sömürgeleştirilmiş olanlar arasında emperyalizmin kara yüzüne hayır! Pan-Afrika kendi kaderini tayin hakkına evet!

Çeviri Kolektifi

Struggle La Lucha'dan alınarak çevrilmiştir