Ukrayna'da ev hapsinde tutulan komünist gençlik liderleri Aleksander Kononoviç ve kardeşi Mihail, ölüm tehditleri ile karşı karşıya olduklarını söylediler. Dünyanın dört bir yanındaki sol ve ilerici örgütler de, gençlere yönelik zulmü kınadı

Çeşitli komünist ve ilerici gençlik grupları, komünist gençlik liderleri Aleksander Kononovich ve kardeşi Mihail Kononovich'e yönelik ölüm tehditlerini ve diğer gözdağı biçimlerini kınadılar. İkili şu anda Ukrayna'da ev hapsinde tutuluyor. Bu haftanın başlarında, Kononovich kardeşler bir temyizde Başkan Volodymyr Zelensky rejiminin kendilerine suikast düzenlemeye çalıştığını belirtmişti. Bir polis memuru olan Yevgen Kravchuk'un defalarca evlerine geldiğini ve onları öldürmekle tehdit ettiğini söylediler. Aynı memur, cinayetleri için halka çağrı yapan ve evlerinin adresini açıklayan bir Facebook gönderisi de yayınladı. Bu tür tehditlerin ardından Dünya Demokratik Gençlik Federasyonu (WFDY), Yunanistan Komünist Partisi (KKE) ve Yunanistan Komünist Gençliği (KNE) gibi çeşitli gruplar, kardeşlerin derhal serbest bırakılması talebini yineledi.

902.gr'de yer alan bir habere göre, Avrupa Parlamentosu Üyesi Lefteris Nikolaou-Alavanos liderliğindeki bir KKE heyeti, KNE liderleriyle birlikte 6 Temmuz'da Ukrayna'nın Atina büyükelçiliğini ziyaret edecek ve iki genç komünistin "hayatlarına yönelik devam eden tehditleri protesto eden" bir karar sunacak.

Rusya-Ukrayna savaşının başlamasının ardından Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU), Ukrayna Leninist Komünist Gençlik Birliği (LKSMU) lideri Kononovich kardeşleri 6 Mart 2022'de başkent Kiev'de tutuklayarak tutuklamış, hapisaneye göndermişti. SBU, onları Ukrayna'daki iç durumu istikrarsızlaştırmak ve Rus ve Belarus kanalları için "gerekli bir bilgi tablosu" oluşturmak amacıyla Rusya yanlısı ve Belarus yanlısı görüşlere sahip propagandacı olmakla suçladı. Tutuklama, ulusal güvenlik adına komünistlere, sosyalistlere ve rejimini eleştiren diğer kişilere karşı AB-NATO destekli Zelenskiy tarafından başlatılan tasfiyenin bir parçası olarak hareketi kınayan Avrupa'daki ve yurtdışındaki ilerici ve komünist grupların yaygın protestolarını tetikledi. Daha sonra Temmuz 2022'de Kononovich kardeşlerin Kiev'deki Solomensky Bölge Mahkemesinde bir eylem nedeniyle açılan davası başladı. Mahkeme oturumları sürekli ertelendi ve ertelendi ve kardeşler ev hapsine alındı. 5 Temmuz’da, tutuklanmalarının üzerinden 486 gün geçti.

Kardeşler duruşmaları sırasında “davamız baştan sona tamamen uydurmadır. Neyle suçlanıyoruz? Beyaz Rusya yanlısı görüşler ücretlendiriliyor. Görüşlerimizden dolayı yargılanıyoruz. Nasıl bir demokrasiden bahsedebiliriz?” dediler.

WFDY, 5 Temmuz'da yaptığı açıklamada, “Derhal serbest bırakılmaları ve siyasi zulmün durdurulması talebimizi yineliyoruz. Tüm dünyadaki anti-emperyalist gençliği, yoldaşlarımızın yaşam ve özgürlüklerini savunma mücadelesini iki katına çıkarmaya çağırıyoruz. Çünkü nerede bir baskı varsa onları geride bırakmayacağız.” dedi.

Savaş başlamadan önce bile, Ukrayna'daki Euromaidan sonrası rejim, komünistlere yönelik komünizasyon girişimlerine ve zulmüne başladı. Petro Symonenko liderliğindeki Ukrayna Komünist Partisi'nin (KPU) 2015'teki seçimlere katılması yasaklandı. Yayını yasaklanan Rabochaya Gazeta'nın liderleri ve üyeleri, polis baskısına ve aşırı sağcı grupların saldırılarına maruz kaldı. Tüm bu zorluklara göğüs geren KPU ve LKSMU üyeleri, dekomünizasyona, şirket yanlısı toprak reformlarına, neo-Nazi gruplara devlet desteğine, elektrik ve su fiyatlarının yükselmesine ve NATO yayılmacılığına karşı protestolar düzenlemeye devam ettiler. Ayrıca Rusya-Ukrayna ihtilafına barışçıl bir çözüm çağrısında bulunan kampanyalar düzenlediler. Ukrayna'nın Lviv kentindeki Sekizinci İdare Mahkemesi, 5 Temmuz 2022'de KPU yasağını onadı ve devletin partinin mal varlığına el koymasına karar verdi.

Mykhail Kononovich, KPU yasağıyla ilgili olarak Şubat 2021'de People's Dispatch'e verdiği bir röportajda şunları söylemişti: “Komünist ideolojinin, fikrin hiçbir kanunla yasaklanamayacağını vurguluyorum. Dolayısıyla sağduyu ve bilimi yasaklamak mümkün değil. Ukrayna Komünist Partisi'ni (KPU) yasaklamak kesinlikle imkansız çünkü biz yüz yılı aşkın bir geçmişe sahip, gizli mücadeleler deneyimine sahip bir partiyiz. Biz komünistler, halkımızın çıkarları için savaştık ve savaşmaya devam edeceğiz!”

Çeviri Kolektifi

Peoples Dispatch'den çevrilmiştir