< < Bir Sınıf Hikayesi Ve Denizde İki Trajedi

Akdeniz'de ve Kuzey Atlantik'te meydana gelen son felaketler, aralarında 4.000 mil olmasına rağmen, kapitalist hükümetlerin ve medyanın Ortadoğu ve Kuzey Afrika'dan gelen yoksul, çaresiz göçmenlerin yaşamlarına bakış açılarındaki keskin farklılıkları ortaya koyuyor, su altı turist gezisinde beş milyoner ve milyarderin hayatı örneğinde olduğu gibi.

Farklı kurtarma çabaları ve ölümcül olayların medyada yer alması, yoksul ve ezilen insanların yaşamlarının değer görmediği, hatta küçümsendiği ve süper zenginlerin saygı gördüğü kapitalizmin doğasında var olan sınıfçılığı açığa çıkarıyor. Halk, hayatını kaybeden göçmenlerin isimlerini veya yüzlerini asla bilmeyebilir, ancak ölen varlıklı maceracıların kimlikleri ve resimleri tüm medyaya sıçradı.

14 Haziran'da, her biri binlerce dolar ödemiş olan Pakistan, Mısır, Suriye, Afganistan ve Filistin'den yaklaşık 750 göçmeni taşıyan bir balıkçı teknesi olan Adriana, Akdeniz'de Yunanistan açıklarında alabora oldu. 16 Haziran itibarıyla hayatta kalan 104 kişi kurtarıldı ve 82 kişinin öldüğü doğrulandı. Çocuklar da dahil olmak üzere yüzlerce kişi hala kayıp ve ölü olduğu tahmin ediliyor. Pakistanlı yetkililer, ülke vatandaşlarının 300'ünün boğulduğunu söylüyor.

Bir kaza mıydı yoksa devlet onaylı bir cinayet miydi?

Adriana'daki kaçakçılık operasyonunun lideri olduğundan şüphelenilen dokuz kişi tutuklandı ve 20 Haziran'da Kalamata'daki bir Yunan mahkemesi tarafından tutuklanmaları emredildi. Suç örgütüne katılmak, adam öldürmek ve gemi kazasına neden olmakla suçlanıyorlar (

Ancak, Yunan Sahil Güvenlik mensupları serbest. Bu yaşanan endişe verici iddialara ve çelişkilere rağmen...

Tutarsız ifadeler, Sahil Güvenlik'in olayı örtbas ettiğini gösteriyor.

Yunan Sahil Güvenliği, yardım teklif etmek için gemiye birkaç kez yaklaştıklarını, ancak her seferinde yardımlarının reddedildiğini ve teknenin İtalya'ya doğru sabit bir rotada ilerlediğini iddia ediyor. Teknenin motorunun batmasına dakikalar kala, 14 Haziran günü saat 01.40'a kadar teknenin motorunun hasar gördüğüne dair haber almadıklarını söylüyorlar. Teknenin birkaç keskin, tehlikeli dönüş yaparak alabora olmasına neden olduğunu gördüklerini bildiriyorlar.

Bir dizi başka kaynak, farklı bir tablo çiziyor. BBC ve Greek News 24/7 tarafından yapılan araştırmalar, teknenin batmadan önce 7-11 saat boyunca hiç hareket etmediğini gösteriyor. Zor durumdaki mülteciler için bir yardım hattı olan Alarm Phone, 13 Haziran'da, geminin yolcularının yardım çağrısı için Yunan makamlarıyla 17.53'te temasa geçildiğini bildirdi.

En rahatsız edici olanı, hayatta kalan birkaç kişinin, Yunan Sahil Güvenlik'in gemilerine halatlar bağladığını ve onu İtalya'ya sürüklemeye çalıştığını, ancak halatların yanlış yere bağlanarak alabora olmasına neden olduğunu bildirmesidir. Yunan makamları başlangıçta halat kullandıklarını yalanladılar ve tekne battığında teknenin yakınında olmadıklarını söylediler. Daha sonra, gemiyi stabilize etmeye çalışmak için bir halat kullandıklarını itiraf ettiler. Ama gemiyi güvenli bir yere çekmeleri gerekirdi.

Etrafı çocuk cesetleriyle çevriliyken saatlerce dondurucu suda yüzmekten bahseden hayatta kalanlar, daha fazla sorgulanamaz. Gazetecilere erişimleri engellendi, önce liman kenti Kalamata'ya gönderildiler ve şimdi Atina yakınlarındaki Malakasa'daki bir mülteci kampındalar. (20 Haziran itibarıyla)

Adriana'daki yolcular yardımı reddediyor muydu yoksa yalvarıyor muydu?

Muhabir Lydia Emmanouilidou 22 Haziran'da NPR'ye bunun önemli olmadığını söyledi. “Ayrıca Yunan Sahil Güvenliğinin gemiyi batmadan önce birkaç saat gözlemlediğini de biliyoruz. Ve bir soru, bu geminin ne kadar denize elverişsiz ve aşırı kalabalık olduğu göz önüne alındığında, Yunan makamlarının neden hemen müdahale etmediğidir. Uluslararası hukuk uzmanlarına göre, Yunan makamlarının, Yunan makamlarının iddia ettiği gibi, gemideki insanlar yardımı reddetse bile harekete geçme yükümlülüğü vardı.”

Yunanistan ve AB, göçmen ölümlerinden sorumlu tutuluyor

Yunanistan göçmenlere ve mültecilere karşı sert bir politika sürdürdüğü için bu münferit bir olay değil. Hükümet insanları dışarıda tutmak için bir dizi çit ördü ve sığınma taleplerini değerlendirmeden mültecileri Türkiye'ye geri gönderdi. Yunan Sahil Güvenliği defalarca Adriana felaketinin meydana geldiği noktada göçmen botlarını çekerken ve geri iterken yakalandı ve lastik botları batırmaya çalışırken, hatta yanlarına ateş ederken görüntülendi.

Gerçekten de Akdeniz, kendileri ve aileleri için daha iyi bir yaşam arayışıyla Akdeniz'i geçmeye çalışırken ölen binlerce göçmene gönderme yapılarak "devasa bir su altı mezarlığı" olarak anılıyor.

Munster Üniversitesi'nde uluslararası kamu hukuku ve uluslararası insan hakları profesörü olan Dr. Nora Markard, “Yunan devletinin yükümlülüklerini merkeze almasının gerçekten önemli olduğunu söylüyor... Olay yerindeydiler; kendi arama ve kurtarma bölgelerindeydiler; kurtarmayı başaramadılar ve bir kurtarmayı koordine edemediler. Sonra da aktif olarak teknedeki insanların hayatını riske atıyorlar.” dedi.

Al Jazeera 20 Haziran’da, Markard'ın şunları vurguladığını bildirdi: “İnsanların mahkemeye çıkarılması gerekiyor; denizde olanların hesabı sorulabilir olmalıdır; bu vakaları tekrar tekrar yaşayamayız ve sonra hiçbir şey olmaz... Bu düzeyde, bu münferit bir olay değildir. Bu bir politika ve dolayısıyla sınırda Yunanistan ile büyük bir hukuk devleti sorunumuz var.”

Yunan makamları ve Avrupa Birliği'ndeki işbirlikçileri, göçmenlerin ölümlerinin suçunu "kaçakçılara", göçmenlerin anavatanlarına ve hatta göçmenlerin kendilerine odaklayarak anlatıyı değiştirmeye çalıştılar.

Titan: Gösteri ve Sınıf

Medyanın Yunanistan felaketine yönelik sınırlı ilgisini, önemli ölçüde daha fazla yer bulan yakın tarihli bir hikayeyle karşılaştırın. 18 Haziran'da, OceanGate şirketinden minibüs büyüklüğünde bir denizaltı olan Titan, Titanik'in enkazını gezmek için dalış yaparken Kuzey Atlantik'teki gemisiyle bağlantısını kaybetti. Gemide şirketin CEO'su Stockton Rush, iki milyarder, bir multimilyoner ve 19 yaşındaki oğlu vardı. Biletlerin tanesi 250.000 dolardır.

Her ne kadar denizaltının yolculuğun henüz 90. dakikasında okyanus basıncından patladığı düşünülse de, bu teori artık kanıtlanmıştır, medya sonraki dört günü "acil durum" multimilyon dolarlık, çok kurumlu, çok ülkeli arama kurtarma operasyonunu haber yaparak geçirdi. yolcuların azalan bir oksijen kaynağıyla kapana kısılabileceği spekülasyonu.

Olay, haber döngüsünü saran dramatik bir gösteriye dönüştü; outlet NewsNation, denizaltının oksijen seviyelerinin bitmesine kadar geçen saniyeleri izleyen korkunç bir geri sayım sayacına sahipti.

Kurbanların "önemli" insanlar-zengin iş adamları ve Titanik'e 37 dalış yapmış bir Fransız kaşif - olduğu gerçeğine çok vurgu yapıldı. Gündemdeki kurbanlardan ikisi Pakistan'ın en zengin ailelerinden birinin üyeleriydi.

Bu dikkate değer, çünkü Adriana gemi enkazında ölenlerin yaklaşık 300'ü Pakistanlıydı... Hayatta kalanlar, ölümlerine yol açan ayrımcı muamelenin kurbanı olduklarını ve Pakistanlıların en alt güverteye zorlanarak, sonuçta yüksek ölüm oranlarına yol açtığını söylüyorlar.

Şirketin ölümcül maliyet düşürmesi

Titan'ın hikayesi kurgu olsaydı, eleştirmenler onun belirsiz habercisi ile dalga geçerdi. OceanGate CEO'su Rush, güvenlik düzenlemelerini gereksiz ve boğucu yenilik olarak düzenli olarak kınadı. Titan 4.000 metre alçalacak olsa da, geminin 15 inçlik tek görüntü penceresi yalnızca 1.300 metre olarak değerlendirildi. Yanıcı iç bileşenler kullanıldı ve deneysel karbon fiber gövde, stres testine tabi tutulmadı. Son olarak, denizaltının tamamı, şüpheli incelemelere sahip 30 dolarlık marka dışı bir video oyun denetleyicisi tarafından kontrol edildi.

Yolculara bu potansiyel tehlikeler söylenmeyecekti, ancak yolculuğun riskli olduğunu kabul etmeleri ve yaralanma veya ölüm durumunda sorumluluktan muafiyet belgeleri imzalamaları gerekiyordu.

Mühendis David Lochridge, aracın kusurlarına itiraz etmiş ve 2018'de derhal kovulmuş, ardından ABD Mesleki Güvenlik ve Sağlık İdaresi ile görüşerek sözleşmeyi ihlal ettiği için dava açmıştı. Aynı yıl, Deniz Teknolojileri Derneği'nin İnsanlı Sualtı Araçları komitesinden 38 uzman, Rush'a yazarak tasarımla ilgili "ortak kaygılarını" dile getirdiler. Şikayetlerini çok detaylı bir şekilde ortaya koydular ve aracı sertifikalandırması için ısrar ettiler. Ancak Rush, deniz yolculuğunu genişletme ve süper kar elde etme çabasında onları görmezden geldi.

Çevrimiçi alay ve küçümseme

Medya sirki gelişirken, internette hakim olan tepki endişe değil, alay konusu oldu. Denizaltının bariz kalitesizliğine, şirketin açgözlü pervasızlığına ve medyanın, bu geziye gitmek için ortalama Amerikan maaşının beş katını harcayan insanları halkın umurunda kılma girişimine yönelik bir şakalar ve memeler yağmuru hedef alındı.

İşçi sınıfı ile kapitalist sınıf arasındaki husumet öyle bir boyuta ulaştı ki, bazı insanlar milyarderlerin kendi kuyularından çekildiğini görmekten mutlu oldu. İnternet kullanıcılarının Amazon sahibi Jeff Bezos'un roketinin içinde patlamasını dilediği zamana geri dönüyor.

İşçiler o kadar acı çektiler ki, ellerinden gelen tek şey, saçma zenginliklerini sergileyen sorumluların, bu acının bir kısmını paylaşmasını ummak... İşçi sınıfı örgütlenmezse, bu tür acımasız mizah, işçilerin sahip olduğu hayal kırıklığının tek çıkış yolu olacaktır.

Bununla birlikte, dünya çapındaki çokuluslu işçi sınıfı, çaresiz göçmenlerle dayanışma göstermeli ve onlara adil ve adil davranılmasını talep etmelidir, çünkü onları anavatanlarından zorlayan emperyalizmin suçlarıdır -savaş, sömürü, yoksullaştırma-.

Göçmenlerle Dayanışmaya!

Çeviri Kolektifi

Maddi Johnson’ın, 28 Haziran 2023 tarihinde yazdığı, Workers World’de yayınlanan makalesinden çevrilmiştir.