Ukraynalı devrimci Marksist örgüt Borotba'dan (Mücadele) yapılan açıklamadır:

24 Haziran: Tüm dünya, Yevgeni Prigojin ve paralı asker şirketi Wagner’in bir kısmının eylemleriyle bağlantılı olarak gelişen olayları yakından takip ediyor.

Yevgeni Prigojin ile Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu arasında uzun süredir devam eden çekişme, tüm devleti tehdit eden bir boyuta ulaştı.

Yevgeni Prigojin, daha önce oligarşik kapitalizmin belalarına, yolsuzluğa ve ayrıca özel askeri operasyon sırasındaki bireysel başarısızlıklara ve hatalı kararlara yönelik keskin eleştirileriyle sempati toplamıştı. Bununla birlikte, Rusya Federasyonu'nun askeri liderliği ile çatışmanın gelişmesiyle birlikte, bu eleştiri abartılı bir karakter kazanmaya başladı ve sosyo-ekonomik durumun ve askeri örgütlenmenin bir eleştirisi değil, Sergey Şoygu ile kişisel bir yüzleşmenin nedenleri öne çıkmaya başladı.

Devlet kontrolünde olmayan özel bir örgütün, aslında özel bir ordunun önemli bir iktidar faktörü haline geldiği bu durum, kendi içinde sağlıksızdır. Sonuç olarak, olası öznel niyetlerden bağımsız olarak, Prigojin aslında devlete karşı özel bir kişi tarafından silahlı bir isyan başlattı.

Kapitalist sistemin eleştirmenleri olarak bizler, Yevgeni Prigojin'in eleştirel konuşmalarının çoğuna daha önce katılmazlık edemezdik. Ayrıca, Wagner PMC savaşçılarının Ukrayna'nın faşist rejimiyle yüzleşmedeki kararlılığı ve cesareti, sempati uyandırmaktan başka bir şey yapamazdı. Ancak silahlı çatışmayı Rusya'nın derinliklerine taşıyarak maceralı bir eyleme girişen Yevgeni Prigojin, Kiev rejimi ve onun Batı'daki efendilerinin kesinlikle yararlanacağı şekilde [Donbass’taki] cepheyi tehdit etmiş oldu.

Durum hızla gelişiyor ve çatışmanın tüm taraflarının ihtiyatlı davranacağını ve cephe hattından onlarca kilometre uzakta kan dökülmesini önleyeceğini umuyoruz. Ülkenin üst düzey yönetiminin bu tehlikeli durumdan bir çıkış yolu bulabileceğine inanıyoruz. 1990'lardan miras kalan, toplumsal sistemin ve devletin yozlaşmışlığına karşı mücadeleye dair doğru sonuçlar çıkarılmalıdır. Ancak özel askeri operasyon koşullarında bile korunan, devletin ve sosyal sistemin ahlaksızlıklarına karşı mücadele konusunda sonuçlar çıkarılmalıdır.

Cephede savaşan asker ve subaylara sesleniyoruz: Yoldaşlar! Biz azız ama aranızdayız. Askeri operasyonları organize etme sürecinde ortaya çıkan ve çıkmakta olan zorlukların, hataların ve adaletsizliklerin, ki bunların bir kısmı elbette askeri liderliğe aittir, farkındayız Yetkilileri memnun etmek için hiçbir zaman güçlükleri gizleme ve gerçekleri toz pembe gösterme çağrısı yapmadık. Biz de sizler gibi yaşadık. Ancak silahlı maceraların sistemde bir iyileşmeye yol açmayacağına, yalnızca ortak yenilgimize yol açabileceğine inanıyoruz.

Komutanlarını destekleyen PMC “Wagner” savaşçılarının duruma soğukkanlılıkla bakıp bu yolun bir çıkmaz sokak olduğunu anlayacağını umuyoruz. Tarihte benzer durumlar zaten yaşandı - Sol Sosyalist-Devrimci Parti'nin isyanı, M.A. Muravyov'un 1918'deki konuşması, birleşik Kızıl Ordu'ya katılmayı reddeden Nestor Mahno'nun isyanı, Kronstadt ayaklanması, anarşistlerin isyanı İspanya İç Savaşı sırasında Katalonya... Her türlü niyetten bağımsız, bazen dürüst ve idealist eylemler en karanlık güçlerin eline düşen bir oyuncak haline gelir.

Şimdi önemli olan ülke içindeki silahlı çatışmayı bir an önce sonlandırmak, Kiev rejimi ve NATO emperyalizmine karşı savaşta çabaları birleştirmektir. Emperyalizmle kapışma koşullarında, iç çelişkiler, yukarıdan gelen komplolar ve kişisel maceralarla değil, halkın katılımıyla geniş bir kamuoyu tartışması temelinde barışçıl ve demokratik bir şekilde çözülmelidir.

Yaşasın birlik ve beraberlik!

Çeviri Kolektifi

Struggle La Lucha’dan çevrilmiştir.