Washington merkezli Ekonomik ve Politik Araştırmalar Merkezi (CEPR) ve IESE Business School tarafından hazırlanan yeni bir rapor, "ABD dolarının silah haline getirilmesinin uluslararası parasal manzaranın yönü hakkında temel soruları gündeme getirdiğini ve keşif için bir fırsat yarattığını" öne sürüyor. Konu: Alternatif rezerv para birimleri."

13 Haziran'da yayınlanan rapor, dolara bağımlılığını azaltan ülkeler arasında Çin'in öne çıktığını gösteriyor.

Asya devi "hızlı hareket etti", ilk merkez bankası dijital para birimi olan e-CNY'yi tanıttı ve yuan'ın bilinen başka bir adı olan renminbi'yi "ABD bankaları ve SWIFT'in meşru rakibi" olarak konumlandırdı.

Bu arka plana karşı rapor, uluslararası işlemler için ABD para birimine alternatiflerin bugün hala sınırlı bir faydası olsa da, "ABD dolarının hakimiyetinde kademeli bir düşüş görmemizin daha olası olduğunu" öne sürüyor.

Ayrıca belgede "Çin ile ABD arasındaki ilişkilerin bozulması" vurgulanıyor. "Uluslararası finansal sistemin daha fazla kutuplaşmasına yol açabilir ve ticaret için ciddi sonuçlar doğurabilir."

Bu arada ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Washington'ın Çin ile ticari ilişkilerini tamamen terk etmesinin uygun olmadığını düşünüyor.

Yellen Salı günü ABD Mali Hizmetler Meclisi'nde yaptığı açıklamada, "Elde edilmesi gereken endişelerimiz olsa da, çözmek büyük bir hata olur." dedi.

"Mümkün olduğunca açık ticaret ve yatırımla biz kazanırız ve Çin kazanır ve kendimizi Çin'den ayırmaya çalışmak bizim için felaket olur" dedi ve bunun "çok değerli bir etkileşim" olduğunu da vurguladı.”

Amerikalı tüketiciler, Çin'de üretimi daha ucuz olan malları satın alabilecekleri ölçüde "çok büyük fayda sağlıyorlar" ve bu da ABD ekonomisini ayakta tutan ve yönlendiren ABD ihracatından yararlanıyor.

“Çin ile rekabetimiz sağlıklı bir rekabettir. Yellen, tıpkı ulusal düzeyde olduğu gibi, şirketler birbirleriyle rekabet ettiğinde daha hızlı inovasyon ve teknolojik ilerleme sağlıyor, bu da zaman içinde daha iyi ve daha ucuz ürünlerle ilgili herkesin yararına oluyor” dedi.

Çeviri Kolektifi

Cubadebate’den alınarak çevrilmiştir